Elsöprik Zelenszkijt, puccsra készülnek Ukrajnában

Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
Egy, az orosz médiában megjelent elemzés szerint a Nyugat kiemelt figyelemmel követi a kibontakozó ukrán belpolitikai válságot, nyertesét pedig automatikusan elismerheti Ukrajna törvényes vezetőjének.
Vágólapra másolva!

Az Origón többször is foglalkoztunk már azzal, hogy Zelenszkij politikai pozícióinak megrendülésétől tart a kudarcos ellentámadás miatt, és csak idő kérdése, hogy a Nyugat félreállíthatja. Emlékezetes, alig tíz napja beszélt arról, szerinte

elképzelhető, hogy Majdan-3 fedőnév alatt puccsot hajthatnak végre Ukrajnában.

Az ukrán elnök "természetesen" az oroszokat hibáztatja, elterelve ezzel a figyelmet erőszakos, önsorsrontó, követelőzésekre építő diplomáciájáról, vagy a korrupció melegágyának számító, abszurd és horrorisztikus jeleneteket produkáló kényszersorozási programjáról.

Éppen ezért fontos a vezérkari főnök, Valerij Zaluzsnyij színre lépése, akivel Zelenszkijnek egyre élesebb politikai konfliktusa van.

Tiberio Graziani, politikai szakértő a Sputnik Newsnak nyilatkozott arról, mi lehet az oka a szembenállásnak, szerinte

a konfliktus elhúzódása miatt kimerültek Ukrajna katonai tartalékai, megsemmisítve ezzel hitelességét a nyugati szövetségesek előtt, aminek köszönhetően az ukrán vezérkarban is elindult a szervezkedés a béketárgyalások elindítására.

Egyre komolyabban tart Volodimir Zelenszkij ukrán elnök attól, hogy puccsot terveznek ellene Ukrajnában Forrás: AFP/Ukrainian Presidential Press Service

Zelenszkij és Zaluzsnyij konfliktusáról először brit hírlapok adtak tudósítást még nyáron, az év végéhez közeledve pedig nem látszik nyugvó pontra jutni a két ukrán vezető szembenállása, miután Zelenszkij az ukrán vezérkari főnököt kezdte okolni az ellentámadás bukásáért. Válaszul Zaluzsnyij véleménycikket jelentetett meg a The Economist-ban - magára vonva ezzel Zelenszkij panaszáradatát- , amelyben egyértelműen elismeri:

a szerinte diadalmenetnek szánt ellentámadásnak egyetlen eredménye lett, patthelyzet alakult ki a fronton.

Az ellentámadás miatt kialakuló belpolitikai válság miatt ugyanakkor egyre többen kezdtek beszélni Zelenszkij esetleges megbuktatásáról; a nyugati szövetségesek azonban nem akarnak még közvetlenül beavatkozni az ukrán belpolitikába, ezért egyelőre kivárnak, melyik fél fog győztesen kikerülni a szembenállásból.

- nyilatkozta Tiberio Graziani.