Terrorriadó Európában

Franciaország, Párizs, késelés, támadás, 2023.12.02.,
A forensic police officer works at the scene of a stabbing in Paris on December 2, 2023. A person known to the French authorities as a radical Islamist with mental health troubles stabbed a German tourist to death and wounded two people in central Paris on December 2 before being arrested, officials said. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Unióban a gázai háború miatt megnövekedett a terrorveszély - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos kedden Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

"Az Izrael és a Hamász közötti háború és az általa okozott megosztottság miatt

a közelgő ünnepi szezonban hatalmas a terrortámadások kockázata az EU-ban.

Nemrégiben Párizsban is bekövetkezett, de sajnos korábban is tapasztaltunk már ilyet" - hangoztatta a biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve.

Johansson bejelentette, hogy az EU további 30 millió eurót bocsát rendelkezésre a veszélyeztetett zónák, különösen az imahelyek biztonságának megerősítésére.

Nancy Faeser német belügyminiszter szerint a szombati párizsi terrortámadás is bizonyíték arra, hogy mennyire

közvetlen és súlyos az iszlamista terrorfenyegetés az EU-ban.

Mint mondta, ezt a helyzetet a gázai háború és a Hamász terrorja okozza. "Nagy a veszélye annak, hogy az iszlamista elkövetők még szélsőségesebbé válnak" - hívta fel a figyelmet.

Faeser hangsúlyozta, hogy különösen nagy figyelmet kell fordítani az iszlamista fenyegetésekre, és a szomszédos országokkal együttműködve kell küzdeni az iszlamista propaganda ellen.