Új megállapodás Nagy-Britannia és Ruanda között migránsok átvételéről

Szerbia migráns
Szerb rendőrök által elfogott migránsok
Vágólapra másolva!
A londoni Legfelsőbb Bíróság elutasító döntése után, Rishi Sunak miniszterelnök ígéretének megfelelően december 5-én Kigaliban a brit belügyminiszter és a ruandai külügyminiszter új megállapodást írtak alá az Egyesült Királyságból kitoloncolt menedékkérők ruandai befogadásáról. A Migrációkutató Intézet Fókuszpont elemzését az alábbiakban közöljük.
Vágólapra másolva!

Ez év november 15-ei ítéletében a Legfelsőbb Bíróság ugyan elfogadta a brit kormány azon érvelését, miszerint Ruandát ösztönzik a korábban kötött megállapodás teljeskörű betartására, valamint, hogy az abban foglalt ellenőrzési intézkedések kellő biztosítékot jelentenek, azonban mindezt nem tartotta elégségesnek.

A bíróság ugyanis megállapította, hogy Ruanda nem rendelkezik kellő apparátussal a menedékkérelmek elbírálásához, ezért

valós annak kockázata, hogy a ruandai hatóságok megfelelő eljárás lefolytatása nélkül toloncolják ki a menedékkérőket olyan országba, ahol életük és szabadságjogaik veszélyeztetettek.

Az Egyesült Királyság és Ruanda közötti korábbi megállapodás is rendelkezett egy független
Megfigyelőbizottság létrehozásáról, az új megállapodás viszont e szerv intézményi felépítésének részletezésével és a Legfelsőbb Bíróság által kifogásolt bizonytalansági tényezők kiküszöbölésével immár a megfelelő védelmet kívánja nyújtani az eljárással érintett menedékkérőknek.

A Megfigyelőbizottság többek között szavatolja a menedékjog iránti kérelmeknek a megállapodásban vállaltak szerinti elbírálását. A Megfigyelőbizottság a menedékjogért folyamodók státuszának végleges elbírálását követő 5 éves időszakban is jogosult azon kérelmek és panaszok elbírálására, melyeket a kérelmezőknek a megállapodás szerint biztosítandó jogaikkal kapcsolatban nyújtottak be. A 8 független tagból álló Megfigyelőbizottság olyan eljárásrendet dolgoz ki, amely lehetőséget nyújt a Ruandába áttelepített személyek és jogi képviselőik számára, hogy a kérelmezők kilétének nyilvánosságra hozatala nélkül, az adataik bizalmas kezelése mellett nyújthassanak be panaszt akár az eljárással kapcsolatban, illetve bármilyen, a nekik járó juttatások vagy egyéb jogosultságok esetleges csorbulása esetén.

Forrás: AFP/Alessandro Serrano

A Megfigyelőbizottság emellett hatáskörrel rendelkezik a megállapodásban foglaltak betartásának teljeskörű ellenőrzésére. Ruanda menekültügyi rendszerét egy új fellebbviteli szervvel erősítik meg. Ez egy ruandai és egy másik, brit nemzetközösségi állampolgárságú társelnökből áll, továbbá a társelnökök által megválasztott különböző állampolgárságú, menekültügyi és humanitárius védelmi szakértelemmel rendelkező bírákkal bővül.

James Cleverly brit belügyminiszter a Ruandával kötött új megállapodás aláírását követően kijelentette, hogy a Legfelsőbb Bíróság megállapításainak figyelembevételével hajtottak végre változtatásokat a két ország megállapodásán. Elmondta továbbá, hogy

Ruanda biztonságos harmadik ország, amely kellő tapasztalattal rendelkezik a menekültügy terén, hiszen több mint 135 ezer menedékkérőt fogadott be.

Cleverly egyben reményét fejezte ki, hogy e megállapodásnak köszönhetően megszűnhet a Nagy Britanniába csónakokon érkező irreguláris migránsok inváziója.

Vincent Biruta ruandai külügyminiszter kifejtette, hogy e partnerség országa és az Egyesült Királyság között tükrözi Ruanda elkötelezettségét a kiszolgáltatottak védelme érdekében. Ruanda és az Egyesült Királyság egyaránt tisztában van azzal, hogy innovatív megoldásokat kell találni a veszélyes utakat megtévő, a bűnöző embercsempészek által kizsákmányolt migránsok szenvedésének kezelésére, amelyre most lehetőség nyílhat. Ruandában az áttelepítetteket szívesen fogadják, szavatolják biztonságukat, és biztosítják nekik a szükséges támogatást új életük felépítéséhez.