Csütörtökön vesznek végső búcsút XVI. Benedek pápától Németországban

A Vatikáni Média által közreadott képen Georg Gänswein német érsek távozik  XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2023. január 2-án.
A Vatikáni Média által közreadott képen Georg Gänswein német érsek távozik XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában.
Vágólapra másolva!
A német püspöki konferencia kedden közölte: azt javasolta Németország 27 katolikus egyházmegyéjének, hogy január 5-én, csütörtökön 11 órakor kongassák meg a harangokat a meghalt XVI. Benedek nyugalmazott pápa emlékére.
Vágólapra másolva!

XVI. Benedek, polgári nevén Joseph Ratzinger az óév utolsó napján, 95 éves korában halt meg.

Temetése csütörtök reggel 9 óra 30 perckor kezdődik a Szent Péter téren. A szertartást utódja, Ferenc pápa vezeti, amire nem volt még példa a katolikus egyház kétezer éves történelmében.

XVI. Benedek 2005-től 2013-as lemondásáig vezette a római katolikus egyházat.

Végső nyughelye a Szent Péter-bazilika altemplomában lesz. Csütörtökig a bazilikában van felravatalozva, ahol már az első nap 65 ezer gyászoló vett búcsút tőle.

A néhai pápa érseksége, a németországi München és Freising kedd este halotti misével búcsúzik XVI. Benedektől.

A Vatikáni Média által közreadott képen Georg Gänswein német érsek távozik XVI. Benedek nyugalmazott pápa ravatalánál a vatikáni Szent Péter-bazilikában Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

A misét a jelenlegi érsek, Reinhard Marx celebrálja a müncheni Miasszonyunk templomában. Az épületben felállítottak egy emlékhelyet az elhunytnak, ahol az emberek leróhatják kegyeletüket.

Joseph Ratzinger 1977 és 1982 között volt München és Freising érseke.

Hasonló emlékhelyet hoztak létre a freisingi székesegyházban, illetve a trauensteini Szent Oszvald plébániatemplomban, ahol Ratzinger 1951-es pappá szentelése után az első miséjét bemutatta.
Több német egyházmegyében terveznek halotti misét a meghalt pápa emlékére.