Tombol az erőszak Németországban: a migránsok után a szélsőbaloldal támadt a rendőrökre

Klímaaktivisták, német, németország, tiltakozás, Garzweiler, szénbánya, Lützerath, Klímaaktivista
02 January 2023, North Rhine-Westphalia, Lützerath: While police make preparations for the planned eviction of the village of Lützerath, activists (in the back) build barricades and set them on fire. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A szilveszteri németországi migránserőszak után most egy szénbánya bővítése kapcsán szabadult el az erőszak a szélsőbaloldal révén. Lützerath településen a bányát anarchista klímaaktivisták foglalták el, a Zöldek pedig a demonstrálók mellé álltak - miközben ők kormányoznak. Németországban miközben egyre nagyobb problémát okoz az energiaválság, addig a Zöldek a még üzemelő szénbányákat is bezárnák. Az amúgy valóban környezetszennyező szénbányákra egyébként azért van szükség, mert a Merkel-kormány a Zöldek zsarolására ész nélkül bezáratta az atomerőműveket, míg a brüsszeli szankciók miatt az orosz gáz nem érkezik. 
Vágólapra másolva!

Lützerath (Észak-Rajna-Vesztfália) bányászvárosban a vasárnap tartott gyűlés és koncert után támadások történtek. A rendezvény területét baloldali-anarchista aktivisták megrohamozták - közölte az aacheni rendőrség a Twitteren. A baloldali aktivisták a biztonsági erőket és a rendőröket kövekkel dobálták meg - írta a Die Welt. Az összecsapások alapját az adta, hogy a baloldali klímaaktivisták elfoglalták a már korábban kiürített szénbánya egy részét.

Lützerath várost egyébként a lakói már rég elhagyták, az RWE energiaszolgáltató ugyanis le fogja rombolni a bánya bővítése miatt. A települést anarchista klímaaktivisták foglalták el.

Barikádokat építettek és gyújtottak fel a szélsőbaloldali aktivisták Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Henning Kaiser

A bányát a mostani energiaválság miatt bővíteni szeretnék, de ezt az anarchisták megpróbálják megakadályozni. A kormányzó Zöldek az erőszakos aktivisták mellé álltak. Luisa Neubauer zöld párti politikus szerint azért legitim az ellenállás, mivel Berlin is ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, mindez pedig arra kötelezi a kormányt, hogy zárják be a szénbányákat.

Csakhogy a klímaaktivisták már a Zöldeket is támadják, mert kiderült, hogy a szélsőbaloldali párt csak kormányon belüli politikai zsarolásra akarta felhasználni az ügyet, és azóta ki is egyeztek a szocdemekkel és a liberális szabaddemokratákkal.

A megállapodást Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter és Mona Neubaur észak-rajna-vesztfáliai gazdasági miniszter kötötte (egyébként mindketten zöldek), ennek részeként Lützerathot feladják, de a lignitbányászatot 2030-ig megszüntetik (2038-ra amúgy is meg kellett volna szüntetni). A helyi klímaaktivisták azt mondják, a Zöldek kihasználták őket.

A lignit egyébként valóban a legkörnyezetszennyezőbb fűtőanyag, a klímaváltozásban a legnagyobb szerepet játssza. Ugyanakkor Németországnak azért van szüksége még mindig rá - azon túl, hogy az erőművek megszüntetése a munkanélküliség jelentős növekedésével járna -, mert a Merkel-kormány, hogy eleget tegyen a zöldek követeléseinek, ész nélkül állította le az atomerőműveket, majd ezek után a brüsszeli szankciók miatt az orosz földgáz szállítása állt le. Vagyis enélkül gyakorlatilag megfagyna Németország.

A Zöldek az energiaválság ellenére bezárnák a szénbányákat

Fontos megjegyezni, hogy Németország energiaválsággal küzd, talán az európai országok közül ott az egyik legnagyobb a baj. A szociáldemokrata–zöld–liberális kormánykoalíció zöld tagjai azonban ezzel mit sem törődve keményen sakkban tartják a koalíciós partnereiket, kikényszerítve ezzel azokat a döntéseket, amelyek a szakadék felé viszik Németországot – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. Robert Habeck zöld párti gazdasági miniszter a kormányzaton több olyan intézkedést is áterőszakolt, amelynek következményeit a gazdaság, így az állampolgárok viselik. A miniszter ismertette a legújabb elképzelését is, amely – elmondása szerint – a klímavédelmet erősítené.

Habeck szerint a Rajna-vidék után a keleti országrészben is előre kell hozni a szénkitermelés megszüntetését.

Elképzelése szerint 2030-ig véglegesen, addig pedig fokozatosan zárnák be a bányákat a keleti térségekben.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Banneyer

Reiner Haseloff szász-anhalti kereszténydemokrata miniszterelnök óva intett attól, hogy az energiatermelésből idő előtt kivezessék a szenet.

– mondta Haseloff a Die Welt című lapnak. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa ebben a helyzetben katasztrofálisnak tartja az eredetileg 2038-ra tervezett határidő előrehozását. Szerinte minden alapterhelésre alkalmas energiatermelésnek a hálózatban kell maradnia, amíg nem látható a válság vége - írta korábban a Magyar Nemzet.

Hatalmas a felháborodás

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök is felháborodva reagált Robert Habeck energetikai terveire. A szintén kereszténydemokrata politikus a Bildnek adott interjúban jelezte: „Nem értem, hogy a szövetségi gazdasági miniszter miért az év első napján hozza fel ezt a vitát. Németországnak most komoly energiaproblémája van." Szerinte a kormánynak inkább azon kellene törnie a fejét, hogy honnan lesz még több olcsó energia, mert a mostani bizonytalanságot és folyamatos költségnövekedést nem engedheti meg magának a kabinet.

Szászországnak egyébként a zöld átmenet strukturális átalakításával is komoly gondja van, a tartomány ezért is vonakodik az átállás felgyorsításától.

A szövetségi kormány 17 milliárd eurót költ a bányászat strukturális átalakítására csak a szász és a brandenburgi oldalon. Ebből azonban szinte semmit nem érzékeltek eddig a helyiek. A Szászországba érkező két nagy kutatóintézet egyelőre csak papíron létezik.

Hatalmas viták vannak a német energetika jövőjéről Forrás: AFP/Ina Fassbender

Migránserőszak

A legújabb baloldali erőszak kapcsán érdemes megjegyezni, hogy szilveszterkor rakétákkal és petárdákkal támadták a mentősöket, a rendőrséget és a tűzoltókat is szerte Németországban.

Felgyújtott busz Berlinben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Paul Zinken

Csak Berlinben 145 embert tartóztattak le; többségük férfi, akik 18 különböző országból származnak. A szilveszter éjjeli zavargásokban több tucat szolgálatot teljesítő rendőr sérült meg, még a belügyminiszter is elismerte, hogy probléma van „bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot". A Berlinben őrizetbe vettek közül mégis mindenkit szabadon engedtek.