Brüsszeli korrupciós botrány: mikuláscsomagba dugtak 50 ezer eurót, marokkói luxusnyaralással jutalmaztak

Vágólapra másolva!
A belga titkosszolgálat leplezte le Antonio Panzerit, a brüsszeli korrupciós botrány egyik főszereplőjét - írja a Financial Times. A lap cikke szerint Panzeri az idei szilvesztert is egy marokkói luxusszállodában töltötte volna családjával, az arab ország kormányának pénzén.
Vágólapra másolva!

Panzeri Marokkótól és Katartól is kapott pénzt. Katar arra használta Panzerit és hálózatát, hogy a FIFA világbajnokság előtt javítsa brüsszeli megítélését - idézi a Mandiner a lapot. Az olasz politikus a nyomozók gyanúja szerint már több mint egy évtizede kapott kenőpénzeket és ajándékokat marokkói tisztviselőktől az uniós politika befolyásolásáért cserébe.

Panzeri 2019-ig az EP EU-Marokkó kapcsolatokért felelős kapcsolattartója volt. Az azt megelőző 10 évben rendszeres vendég volt a La Mamounia nevű marrákesi luxusüdülőhelyen.

A parlamenti feljegyzések szerint Panzeri már 2010-ben is a marokkói kormánynak kedvező véleményt képviselt, amikor sürgette az Európai Bizottságot, hogy biztosítson több támogatást az ország számára. Megszavazta az EU-Marokkó kereskedelmi megállapodást és a halászati megállapodást is.

A Financial Times szerint az egész korrupciós ügyet több európai titkosszolgálat közös művelete derítette fel. A titkosszolgálatoknak lett ugyanis gyanús Marokkó és az Európai Parlament szívélyes kapcsolata.

2022 júliusában belga hírszerzők videokamerákat helyeztek el Panzeri brüsszeli otthonában, ők fedeztek fel 700 000 eurónyi készpénzt a lakásban. Ezután szóltak a szövetségi ügyésznek, aki eljárásra utasította a brüsszeli rendőrséget.

A kamerák azt is rögzítették, hogy Panzeri egy Mikulás-csomagban 50 000 eurót adott át Luca Visentininek, aki a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetője volt, és az újraválasztására pályázott. Visentini azt állította, hogy ezt a pénzt a kampányára kapta, és szerinte ebben semmi rossz nincs.

A nyomozók azt is állítják, hogy a Panzeri-csoport akadályozta meg, hogy két marokkói emberi jogi aktivista megkapja az Európai Parlament emberi jogi díját.

Az EU külügyi vezetője, Josep Borrell a múlt héten Marokkóba, Rabatba látogatott, és azt mondta, aggódik.

„Az Európai Unió álláspontja egyértelmű: a korrupció nem maradhat büntetlenül, a korrupcióval szemben zéró tolerancia van érvényben" – tette hozzá. Az azonban nem világos, hogy ennek megállapításához miért volt szükség Marokkóba utazni, és mit kellett megbeszélni annak a kormánynak a vezetőjével, aki uniós politikusokat fizetett le.