Cápatámadásba halt bele egy fiatal lány Ausztráliában

Nagy Fehér Cápa
Mexico, Guadalupe Island, Great white shark in sea (Photo by Ken Kiefer 2 / Image Source / Image Source via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt egy 16 éves lány, miután cápa támadás érte. Az eset Perth-ben, Nyugat-Ausztráliában történt.
Vágólapra másolva!

A lányt azután nyilvánították halottnak, hogy szombaton kihúzták a Swan folyóból, Perth külvárosában, Fremantle-ben - írja a BBC News.

A lány barátaival vízirobogózott a folyón, amikor az eset történt. A rendőrség szerint egy csapat delfint láttak a közelben, és a lány vélhetően azért szállt le a vízirobogójáról és ment bele a vízbe, hogy a játékos állatokkal együtt úszkáljon, ám egy ismeretlen fajhoz tartozó cápa megtámadta. A lányt életveszélyes harapásos sérülésekkel emelték ki a folyóból, és bár a hamar kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni, nem tudták megmenteni.

Az embereket "fokozott óvatosságra" és a strandok lezárásának betartására szólították fel.

A halászati szakértők szerint szokatlan, hogy a folyónak ezen a részén cápákat találnak.

Ez az első halálos kimenetelű cápatámadás a Swan folyóban azóta, hogy 1923 januárjában egy 13 éves fiú meghalt.

Ausztráliában évente körülbelül 20 cápatámadást regisztrálnak,

a legtöbbet Új-Dél-Walesben és Nyugat-Ausztráliában. A 2021-es évben két halálos kimenetelű cápatámadás történt, 2020-ban pedig hét. Ausztráliai folyóban legutóbb 1960-ban ölt meg embert cápa, akkor egy 3,3 méteres bikacápa támadt rá egy búvárra Sydney térségében.

A történelemben nincs rá gyakori példa, hogy valaki cápaharapás következtében haljon meg. A több mint egy évszázados feljegyzések szerint Ausztráliában a cápatámadások halálozási aránya 0,9 - kevesebb mint egy ember évente.