Ausztrália leszereli a kínai kamerákat a védelmi minisztérium irodáiból

biztonsági kamera Kamerát találtak egy fővárosi uszoda öltözőjében: azonnal bezárták a létesítményt
Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány eltávolítja a védelmi minisztérium irodáiban használt, kínai gyártmányú térfigyelő eszközöket, hogy megvizsgálja, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek-e - közölte Richard Marles védelmi miniszter szerdán.
Vágólapra másolva!

Az intézkedés előzménye, hogy tavaly novemberben

Nagy-Britannia biztonsági kockázatokra hivatkozva arra kérte a kormányhivatalait, hogy ne telepítsenek kínai gyártmányú megfigyelő kamerákat épületeikbe.

Hasonló okokból korábban az Egyesült Államokban több kínai vállalat termékeit is betiltották.

- mondta Marles az ABC rádiónak adott interjúban.
James Person ellenzéki képviselő saját kutatása során kiderítette, hogy a Hangzhou Hikvision Digital Technology és a Dahua Technology Co. - részben a kínai állam tulajdonában lévő - vállalat csaknem

ezer darab kameráját telepítették, több mint 250 ausztrál kormányzati hivatalban.

Paterson, aki a kiberbiztonságért és a külföldi beavatkozási kísérletek elleni küzdelemért felelős árnyékminiszter sürgette, hogy a kormány mielőbb álljon elő egy tervvel az összes ilyen kamera eltávolítására.
A Hikvision elutasította az ausztrál vádakat,

a vállalat szerint kameráik megfelelnek az összes vonatkozó ausztrál törvénynek és a szigorú biztonsági szabályoknak.

A vállalat közlése szerint nem férnek hozzá a kamerák végfelhasználóinak adataihoz, és arról nem vezethetnek sem adatbázisokat.

A Dauha egyelőre nem reagált a Reuters hírügynökség megkeresésére.

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, nem aggódik amiatt, hogy Kína miképpen reagálna majd a kamerák esetleges eltávolítására.

- mondta Albanese újságíróknak.

A két ország kapcsolata 2018-ban mérgesedett el,

amikor Ausztrália biztonsági kockázatokra hivatkozva megtiltotta, hogy a kínai Huawei részt vegyen az ausztrál 5G hálózat kiépítésében.Válaszul Kína vámot vetett ki több ausztrál termékre.

Az utóbbi időben ugyanakkor Ausztrália 2022-ben megválasztott baloldali kormánya igyekszik rendezni a viszonyát Kínával.

Címlapi képünk illusztráció!