Hivatalosan is véget ért a francia katonai jelenlét Burkina Fasóban

Horizontal ARMED FORCES MILITARY OPERATION FOREIGN MILITARY INTERVENTION AFRICA ARMY FRANCE SOLDIER OPERATION BARKHANE DESERT
(FILES) In this file photo taken on November 10, 2019 Soldiers from the French Army in Sahel monitor a rural area during the Bourgou IV operation in northern Burkina Faso, along the border with Mali and Niger. - Burkina Faso's army announced on February 19, 2023 that operations by the French army in the jihadist-hit West African state were officially over. Military leaders from Burkina and France's forces in the country held a "solemn ceremony to lower the flags" marking the official end of French operations, at a camp on the outskirts of the capital Ouagadougou on February 18, 2023, Burkina's army said in a statement. (Photo by MICHELE CATTANI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hivatalosan is véget ért a francia katonai jelenlét Burkina Fasóban - közölte a nyugat-afrikai ország vezérkara vasárnap.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a Burkina Fasóban állomásozó Sabre francia különleges alakulat katonái szombaton vonták be a francia zászlót támaszpontjukon. Az ünnepélyes ceremónián a Burkina Fasó-i vezérkar is részt vett.

Az ouagadougou-i vezetés január végén közölte, hogy felmondja a Párizzsal 2018-ban kötött katonai megállapodását, melynek keretében francia katonák harcolhattak a felkelőcsoportok ellen a nyugat-afrikai ország területén.

A Burkina Fasót irányító junta arra hivatkozott, hogy az ország saját erejéből akarja megvédeni magát. Válaszul Párizs közölte, hogy tiszteletben fogja tartani Burkina Faso kérését, és egy hónapon belül kivonja csapatait a nyugat-afrikai országból.

Hivatalosan is véget ért a francia katonai jelenlét Burkina Fasóban - közölte a nyugat-afrikai ország vezérkara vasárnap. Forrás: AFP/Michele Cattani

A francia védelmi minisztérium eddig nem reagált megkeresésekre az ügyben.

A 21 millió lakosú Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az Al-Kaida terrorszervezet csatlósa.

A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország különleges alakulatainak mintegy 200-400 fős kontingensét állomásoztatta az országban.

A francia csapatok tavaly hagyták el a Burkina Fasóval szomszédos Mali területét, miután megromlottak a kapcsolatok a helyi juntával, és Oroszország egyre nagyobb befolyást szerzett az egykori francia gyarmaton.