Szijjártó Péter: Tíztonnányi segélyszállítmány érkezett Magyarországról Törökországba

Vágólapra másolva!
Magyarország tíz tonnányi segélyszállítmányt küldött Törökországba a földrengés utáni nehéz helyzet kezelése érdekében, a csomag elsősorban olyan eszközöket tartalmaz, amelyek segítenek az emberek ideiglenes elhelyezésében és orvosi ellátásában, a tél átvészelésében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Ankarában.
Vágólapra másolva!

A magyar diplomácia vezetője a török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval közös sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarországon mindenkit lesújtott a földrengés híre.

- szögezte le.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter társaságában Ankarában, 2023. február 27-én. Forrás: Szijjártó Péter/Facebook

Szijgyártó Péter rámutatott: az első napokban mindenki az emberéletek mentésére koncentrált, hazánkból is a legjobb kutató-mentőcsapatok érkeztek,

összesen 167 magyar szakember dolgozott a helyszínen 29 kutyával, akik 35 túlélőt találtak a romok alatt.

Közölte, hogy a mentési munkálatok után most az otthonaikat elvesztett emberek támogatása a legfontosabb, ezért Magyarország olyan eszközökkel töltött meg egy katonai szállítógépet, amelyek szükségesek a hideg idő átvészeléséhez, az ideiglenes elhelyezéshez és az orvosi ellátáshoz.

- hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy emellett egyeztetéseket folytatnak további olyan egészségügyi, orvosi eszközök átadásáról, amelyek segítséget jelenthetnek a fokozott kórházi ellátási igény során. Amint a török hatóságok kijelölik a szükséges felszereléseket, Magyarország haladéktalanul el fogja juttatni Törökországba az újabb csomagot. "Magyarország tehát Törökország barátja. Természetes, hogy bajban a barátaink mellett állunk, és a jövőben is minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a török emberek élete minél előbb vissza tudjon kerülni a normális kerékvágásba" - fogalmazott.

A miniszter a kétoldalú stratégiai partnerséget és együttműködést azzal a ténnyel támasztotta alá, hogy

a magyarországi energiabiztonság nem lenne reális Törökország nélkül, hiszen a Török Áramlat vezeték fedezi hazánk gázfogyasztásának nagy részét,

ráadásul az Azerbajdzsán bevonására vonatkozó jövőbeli diverzifikációs tervek sem működőképesek Törökország nélkül, és emellett a közvetlenül török értékesítésű gáz vásárlásáról is tárgyalások indultak. A miniszter arra is kitért, hogy a magyar és a török kormány a jövőben is a béke hangját próbálja majd erősíteni a nemzetközi politikában, ahogyan tették eddig is. "Ez számunkra kritikus fontosságú kérdés, tekintettel arra, hogy Ukrajna szomszédai vagyunk" - mondta. Hozzátette:

- emelte ki Szijjártó Péter

A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte:

Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szeretne,

és hogy a tárgyalások, nem teljesen reménytelenek, azt éppen Törökország példája bizonyítja, hiszen az eddigi egyetlen sikeres közvetítési kísérlet Ankarához fűződik a gabonaszállítás újraindítása kapcsán.

Szijjártó Péter magyar és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatója alább tekinthető meg teljes egészében: