Kiderült: ingyenes luxusutakon reptették a brüsszeli bürokratákat

autók, autó, parkoló, repülő, reptér, repülőtér
Los Angeles, CA / USA - July 15 2015: British Airways Airbus A380 on final approach to LAX airport over car park. Aerial view of A380-800 aircraft registered as G-XLEC. Air to air photo of an airliner
Vágólapra másolva!
Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között, éppen ezért az Európai Bizottság a jövőben szigorít az utazási feltételein.
Vágólapra másolva!

Szigorít a szabályain az Európai Bizottság, miután a brüsszeli Politico felfedte, hogy az uniós végrehajtó szerv vezető közlekedési tisztviselője ingyenes repülőutakat fogadott el a katari kormánytól, miközben csapata létfontosságú légi közlekedési megállapodásról tárgyalt az Öböl menti állam saját légitársaságával.

Henrik Hololei, az Európai Bizottság közlekedési osztályának főigazgatója kilenc alkalommal repült ingyen business osztályon a Qatar Airways légitársasággal 2015 és 2021 között.

Két ilyen járatot közvetlenül a katari állam fizetett, ami felveti az összeférhetetlenség gyanúját.

Az Európai Bizottság szóvivője elmondása szerint már korábban elkezdték felülvizsgálni a munkavállalók utazásaira vonatkozó előírásokat, a nemrég napvilágot látott hírek azonban mindezt felgyorsították - írta a Magyar Nemzet.

Szigorít az utazási szabályain az Európai Bizottság (Képünk illusztráció) Forrás: shutterstock.com

A bizottság szigorítani fogja azokat a szabályokat, amelyek arra vonatkoznak, hogy egy külső rendezvényszervező fedezné a tisztségviselők kiküldetési költségeit. Ennek értelmében a vendéglátást csak az olyan nemzetközi szervezetektől fogadhatják el a bizottság munkavállalói, mint az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a G7-ek vagy a G20-ak, illetve a tagállamoktól, kizárólag a hivatalos látogatások keretén belül.

A Politico egyébként megkereste a bizottságot, hogy adjon magyarázatot Hololei ingyenes repülőútjaira, amire válaszul a szóvivőjük közölte, hogy az utazások a szabályoknak megfelelően történtek, ám nem árult el részleteket arról az eljárásról, amelyen keresztül az esetleges összeférhetetlenséget kezelték.