Putyin kiadta a parancsot: bevetették a legpusztítóbb fegyvert Ukrajnában – videó

Bakhmut, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, tüzérség, tank, Oroszország, katona
Ukrainian artillerymen from the 24th brigade load an ammunition inside of a 2S1 Gvozdika self-propelled howitzer at a position along the front line in the vicinity of Bakhmut, Donetsk region, on December 10, 2022 amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor Tkachov / AFP)
Vágólapra másolva!
Szakértői vizsgálatok megállapították, hogy Oroszország másfél tonnás precíziós siklóbombát vetett be egy kelet-ukrajnai csapás végrehajtásakor. Az UPAB-1500B-re keresztelt halálosztót most először használták az Ukrajnában dúló háborúban az oroszok - számol be róla a Defense Express.
Vágólapra másolva!

Az ukrán portál szerint a UPAB-1500B névre keresztelt siklóbombák „súlyos fenyegetést" jelentenek Ukrajna számára. Mint fogalmaztak,

az oroszok ezt a fegyvert néhány hete vetették be először az ukrajnai háborúban Csernyihivben.

A szakértők utólag, a robbanóanyag maradványait megvizsgálva tudták azonosítani, hogy a fentebb említett fegyver okozta a robbanást.

– írta a Defense Express. Ukrán források a Twitteren újabb felvételeket tettek közzé arról, hogy állításuk szerint az orosz légierő a közelmúltban az UPAB-1500B-t, azaz az 1500 kilogrammos siklóbombát használta:

Leszögezték ugyanakkor, hogy egyelőre a csernyihivi támadás az egyetlen olyan eset, amikor ezt a fegyvert bevetették az oroszok. Hozzátették azt is, hogy a UPAB-1500B csapásaira is fel lehet készülni, ha például az ukrán légvédelmi rendszer időben észleli a hordozórendszert.