Öngyilkos merényletre készülő terroristánál lévő pokolgép robbant fel hétfőn Kabulban, az afgán külügyminisztériumhoz vezető út egyik biztonsági ellenőrzőpontjának közelében; legalább hat civil meghalt - közölte a minisztérium szóvivője Twitter-üzenetében.

Abdul Nafi Takor azt írta, hogy noha az akcióra készülő merénylőt gyorsan azonosították és lelőtték a helyszínt biztosító rendőrök, a birtokában lévő robbanóanyag felrobbant.

A hat halálos áldozaton kívül több rendőr és további civilek is megsebesültek.

A legközelebbi kórház sürgősségi osztályának igazgatója arról számolt be, hogy a hozzájuk beszállított 14 sebesült közül két ember életét már nem tudták megmenteni.

A merénylő bizonyára a külügyminisztériumba tartott, bár a Kabul egyik forgalmas külvárosában található út mentén több más kormányzati épület is található.

Az országot irányító iszlamista tálib vezetés az eset kapcsán hangoztatta, hogy tovább dolgozik a közbiztonság javításáért, és az elmúlt hetekben több olyan személyt is őrizetbe vettek, akik feltételezésük szerint az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai, és hasonló akciók elkövetésére készülhettek.

Az afgán fővárosban legutóbb januárban követtek el robbantást a külügyminisztériumnál, abban öten meghaltak, a sebesültek száma meghaladta a tízet.

Az éves iszlám böjti időszak, a ramadán múlt csütörtöki kezdete óta ez volt az első merénylet Afganisztánban.

Az ázsiai országban tavaly a ramadán ideje alatt és az elmúlt hónapokban is több terrortámadást hajtottak végre annak ellenére, hogy a tálibok 2021-es hatalomátvétele óta jelentősen javult a biztonsági helyzet.

Az akciók többségét az Iszlám Állam helyi csoportjai követték el.