"Világszinten is egyedülálló a magyar kultúra" - folytatódott Novák Katalin törökországi látogatása

Vágólapra másolva!
A török elnöki könyvtárba látogatott, majd pedig a nemzetgyűlés elnökével, Mustafa Sentoppal találozott Novák Katalin csütörtökön. A magyar államfő az emlékezés virágait helyezte el a 2016-os puccs áldozatainak emlékművénél a nemzetgyűlés épületében. Novák Katalin háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Törökországban.
Vágólapra másolva!

Az elnöki könyvtárba látogatott csütörtökön elsőként Novák Katalin. Az államfő a könyvtárban megnézte a Magyarországról szóló kiadványokat, valamint újabb könyveket is adományozott az intézménynek.

Az elnöki könyvtárba látogatott Novák Katalin államfő Forrás: Origo

Novák Katalin magyarul tanuló diákokkal is találkozott. Itt szóba került, hogy többen azért választották a magyar nyelv tanulását, mert teljesen páratlan a magyar kultúra Európában és a világon is.

Novák Katalin az elnöki könyvtárban Forrás: Origo

Az államfő ezt követően a török nemzetgyűlés elnökével Mustapha Sentoppal találkozott, és plenáris ülés keretében vitatták meg a további együttműködési lehetőségeket.

Novák Katalin a nemzetgyűlés épületében virágot helyezett el a 2016-os puccs áldozatainak emelt emlékműnél. Mint ismert a 2016-os Erdogan elleni puccsban több százan vesztették életüket.

Novák Katalin a nemzetgyűlés épületében felállított emlékműnél Forrás: Origo

A béke öt pontja

A magyar emberek a törökök mellett vannak, mi a bajban is ott voltunk. A magyarokat megrendítette a borzalmas török földrengés, mélyen átérezzük a fájdalmukat, és amiben tudtunk, segítettünk - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt Ankarában a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott szerdai tájékoztatóján. A török köztársaság első embere köszönetet mondott a magyar mentőcsapatok tevékenységéért a földrengés után. Novák Katalin bemutatta azt az öt pontot, ami elvezethet a békéhez.

Novák Katalin köztársasági elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b2), valamint Lehoczki László, a februári törökországi földrengés után segítséget nyújtó magyar mentőcsoport tagja (j) és Hope nevű mentőkutyája Ankarában, az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón 2023. március 29-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Bruzák Noémi

Novák Katalin háromnapos törökországi látogatáson vesz részt, mivel 100 éve vette fel a diplomáciai kapcsolatot egymással a két állam.