Novák Katalin: Megértem a magyar képviselők és Törökország aggodalmait

NOVÁK Katalin
Kocaeli, 2023. március 31. Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar Országgyűlésben "kemény vita" folyik Svédország NATO-csatlakozásáról, mert magas rangú svéd illetékesek korábban elfogadhatatlan kijelentéseket tettek Magyarországról. Ezek alaptalan, elfogult nyilatkozatok voltak, amelyek még a magyar demokráciát is megkérdőjelezték - minderről Novák Katalin államfő beszélt a török közszolgálati tévének. A köztársasági elnök a múlt héten háromnapos hivatalos látogatáson vett részt Törökországban.
Vágólapra másolva!

A NATO-nak egységesnek és erősebbnek kell lennie, de a bővítésről szóló kérdéseket meg kell vitatni - nyilatkozta Novák Katalin magyar köztársasági elnök a TRT World angol nyelvű török állami hírtelevízió One on One című műsorának, amelyet hétfő késő este közvetítettek. Az interjú első felében Novák Katalint Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról kérdezték. A köztársasági elnök hangsúlyozta: "ezekben a nehéz időkben egységesnek kell maradnunk, és meg kell mutatnunk az erőnket is". A NATO fontos szövetség, amelyet meg kell erősíteni - húzta alá.

Novák Katalin: Svédország csatlakozása mellett állok Forrás: MTI/Bruzák Noémi

"Megértem az aggodalmakat!"

A NATO bővítéséről szólva kiemelte: vitát kell folytatni ezekről a döntésekről, mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat. Azt követően, hogy március utolsó hetében mind Magyarország, mind Törökország hozzájárult Finnország NATO-csatlakozásához, Novák Katalin rámutatott:

a magyar Országgyűlésben "kemény vita" folyik Svédország NATO-csatlakozásáról, mert magas rangú svéd illetékesek korábban elfogadhatatlan kijelentéseket tettek Magyarországról.


Ezek alaptalan, elfogult nyilatkozatok voltak, amelyek még a magyar demokráciát is megkérdőjelezték - vélekedett.

Novák Katalin leszögezte: köztársasági elnökként a személyes véleménye az, hogy ebben a nagyon nehéz helyzetben több érv szól Svédország NATO-csatlakozása mellett, mint az ellen. Ő ebben a helyzetben Svédország NATO-csatlakozása mellett van, mert ezáltal a NATO erősebbé válhat - mondta.
Hozzátette: ettől függetlenül megérti a magyar képviselők és Törökország aggodalmait a kérdést illetően, és emlékeztetett, a svéd parlament is csak az elmúlt hetekben, hosszú vita után döntött arról, hogy csatlakozni akar a NATO-hoz.

Középpontban az energiabiztonság

Novák Katalin az interjúban az európai energiaválság kapcsán arra is kitért, hogy Magyarországnak különösen fontos Törökország az Azerbajdzsánból érkező gázszállítások miatt is. A köztársasági elnök egyúttal

nagyon megbízható partnernek nevezte Ankarát a Török Áramlat gázvezetéken keresztül továbbított orosz gázszállítások tekintetében is.


Az orosz energiafüggőséggel kapcsolatban elmondta, hogy az Magyarország földrajzi adottságaiból is fakad, ez a függőség pedig nem változtatható meg egyik napról a másikra, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy csökkenjen ez a függőség - fogalmazott.

Novák Katalin a beszélgetés során a magyar nép, az egész magyar nemzet legmélyebb részvétét is kifejezte a február 6-i tragikus dél-törökországi földrengések okán.

Hivatalos látogatás

Mint arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin múlt héten háromnapos hivatalos látogatáson vett részt Törökországban.

mondta Novák Katalin köztársasági elnök Kocaeliben Mancs szobrának a felavatásán még múlt pénteken. Az államfő szerint a természeti katasztrófákat nem tudjuk elkerülni, de fontos kérdés, hogyan reagálunk erre, hogyan sietünk egymás segítéségre a bajban.

Amikor tragédia történt Törökországban, akkor mi magyarok mindig itt voltunk - tette hozzá. A Mancs szobor terve már február 6-i meghívásom előtt téma volt. 35 ember életét mentették meg a magyar mentőcsapatok - mondta Novák Katalin. Minden magyar embernek köszönetet mondott, akik a török emberek mellett álltak. Mancs szobra jelképezi az önzetlenséget, a bátorságot és a segítőszándékról. Ez a hármas jellemzi a török-magyar barátságot - mondta Novák Katalin.

Novák Katalin köztársasági elnök (b2), Serdan Yavuz, Kocaeli állam kormányzója (b) és Lehoczki László, az Életjel Mentőcsoport vezetője (b4) a törökországi Kocaeliben (Izmitben) Mancs, a híres mentőkutya szobrának felavatásán 2023. március 31-én. Jobbra Hope, az Életjel Mentőcsoport mentőkutyája Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Mit kell tudni Mancsról?

Mancs a gazdájával, Lehoczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott. Mancs részt vett a mentésben többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is. A kiképzésnek köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is. Ez a teljesítménye és sok-sok bevetése minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyájává emelte.

2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el. Az ezt követő egy hónapban belvárosi szobra valóságos búcsújáró hellyé vált, naponta több gyertyát gyújtottak előtte.

Novák Katalin meglátogatta a magyar mentőcsapatok által kimentett ötéves kisfiút

Mint arról korábban beszámoltunk, Novák Katalin hivatalos törökországi látogatásának második napján a földrengés sújtotta övezetbe látogatott. A magyar államfő helikopteren tekintette meg az érintett területet. Mindezek után pedig meglátogatta Ahmetet, azt az ötéves kisfiút, akit magyarok mentettek ki a romok alól a földrengés után.

Novák Katalin köztársasági elnök (b) Adanában 2023. március 30-án Ahmet Yildirimmel, egy ötéves kisfiúval - a gyermek otthonában -, akit a magyar mentőcsoport mentett ki a februári törökországi földrengés után Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Több mint 50 ezren haltak meg

Idén február 6-án pattant ki az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb földrengése Törökország déli, és Szíria északi részén. A földrengések erősségét tekintve kettő kiemelkedik a többi közül. Az első Gaziantep városától 34 kilométerre nyugatra pattant ki, helyi idő szerint 04:17-kor. Törökországban és Szíriában is nagy károkat okozott. Legnagyobb intenzitása a Mercalli-skála szerint XI-es, azaz extrém, erőssége pedig 7,8 volt. Ez a rengés – az 1939-es erzincani földrengéssel együtt − a legerősebb volt, ami Törökországot érintette az újkorban. Ezt a rengést több utórengés is követte, közülük a legerősebb 6,7-es erősségű volt. A második erőteljes földrengés Kahramanmaraş település környékén történt kilenc órával később (helyi idő szerint 13:24-kor), erőssége 7,5-ös volt, intenzitása pedig szintén IX-es jelölésű.

Több, mint 50 ezren meghaltak a földrengések során, és több mint 100 ezren megsérültek.

Ezek a magyar mentőcsapatok segítettek

Több magyar mentőcsapat is dolgozott Törökországban a földrengés által érintett térségben:

  • az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hunor mentőcsapata (44 hivatásos tűzoltó, az Országos Mentőszolgálat 6 embere, és 2 keresőkutya), akikhez csatlakozott a Terrorelhárítási Központ 16 fős speciális egysége, a Magyar Honvédség 5 katonaorvosa, illetve a Budapesti Műszaki Egyetem 4 statikus szakértője;
  • a Baptista Szeretetszolgálat Huba Rescue 24 mentőcsapata;
  • a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat;
  • az Életjel Mentőcsoport;
  • a Magyar Református Szeretetszolgálat mentőkutyás, önkéntes kutató-mentő csoportja;
  • a Budapest Önkéntes Mentőszervezet és a Katolikus Karitász közös mentőcsapata;
  • a Hajdú Speciális Kutató-Mentő Egyesület;
  • a Spider Mentőcsoport (Lehoczki Lászlóval);
  • a Főnix Speciális Mentők csapata.

A magyar mentőcsapatok tagjainak összlétszáma 167 fő volt, akiket 29 mentőkutya segített; összesen 35 túlélőt mentettek ki a romok alól, közülük legalább 5 gyermek volt.

Hivatalos elnöki látogatás

Novák Katalin Ankarában korábban találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A magyar emberek a törökök mellett vannak, mi a bajban is ott voltunk. A magyarokat megrendítette a borzalmas török földrengés, mélyen átérezzük a fájdalmukat, és amiben tudtunk, segítettünk - minderről Novák Katalin köztársasági elnök beszélt a szerdai tájékoztatóján. A török köztársaság első embere köszönetet mondott a magyar mentőcsapatok tevékenységéért a földrengés után. Novák Katalin bemutatta azt az öt pontot, ami elvezethet a békéhez.

Recep Tayyip Erdogan török elnök (j) és Novák Katalin köztársasági elnök Ankarában, az elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A magyar köztársasági elnök hivatalos látogatása pénteken ért véget.