Ezért lehet Bahmut a háború fordulópontja

Bakhmut, Bahmut, orosz-ukrán háború, háború, Oroszország, Ukrajna
(FILES) This file video grab taken from a shooting by AFPTV shows an aerial view of destructions in the city of Bakhmut on February 27, 2023. - The chief of the Russian paramilitary group Wagner said on March 3, 2023 his fighters had "practically encircled" Bakhmut, an eastern Ukrainian city that Russia has been trying to seize for months. (Photo by AFPTV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz médiában megjelenő elemzések szerint Bahmut egy elkeseredett mozgósítási spirálba hajszolja a kijevi rezsimet. A város értelmetlen védelme felemésztheti Ukrajna katonai, pénzügyi és politikai erőforrásait, így eleste gyakorlatilag ellehetetlenítené a harcok folytatását.
Vágólapra másolva!

Szergej Poletajev, a Russia in Global Affairs nevű oldal elemző-újságírója írt tanulmányt az orosz médiába, amelyben a bahmuti csata valós szerepét vizsgálta. A tanulmány ugyanakkor a moszkvai vezetés lehetőségeit is számításba veszi, illetve foglalkozik az év elején a világsajtóban is körbefutott orosz és ukrán nagyszabású támadásról és ellentámadásról szóló narratívákkal is.

Az elemző ezenfelül kitért a Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium közötti, tüzérségi lőszerekről szóló eszközvitára is, szerinte Prigozsin célja a nyilvánossággal az volt, hogy támogatást harcolhasson ki Moszkvából a Wagner frontszárnyak támogatásához Bahmutban.

Az elemzés pedig a bahmuti csata, illetve a város stratégiai jelentőségének vizsgálatával zárul. Poletajev is csatlakozik azon elemzői véleményekhez, amelyek Bahmutot kis túlzással "stratégiailag elhanyagolhatónak" tekintik, vagyis a település nem önmagában fontos az orosz és az ukrán vezetés számára, dacára a városban található ipari központnak. Az elemző szerint ahogy egyre több katonát és felszerelést vonnak össze Bahmutban, úgy válik stratégiai jelentőségűvé a település, pusztán a mozgósítás méretei miatt.

Poletajev szerint Bahmut jelentősége abban áll, hogy a kétségbeesett kijevi rezsim hajlandó belemenni egy elkeseredett mozgósítási spirálba, vagyis képesek a katonáikat és fegyvereiket a városban összpontosítani a város védelmére, mivel politikai ígéretet tettek arra vonatkozóan, hogy nem adnak fel több területet az oroszoknak.

A Zelenszkij-rezsim kétségbeesett módon igyekszik védeni Bahmutot, mivel attól tartanak, hogy a város elestével vége a háborúnak. Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ez összhangban van Zelenszkij elnöknek az Associated Pressnek adott interjújával, amelyet az Origo is szemlézett és amelyben kijelentette:

Amennyiben Bahmut elesik, azzal gyakorlatilag vége a háborúnak

.