Elképesztő brit hadititkok szivárogtak ki, megváltozhat a háború menete

submarine, tengeralattjáró
Vágólapra másolva!
A brit Királyi Haditengerészet 1,3 milliárd font értékű nukleáris tengeralattjárójáról, a HMS Ansonról szóló információkat tartalmazó aktákat találtak egy brit kocsma padlóján Barrow-in-Furness városában.
Vágólapra másolva!

A The Sun brit napilap azt írta, a dokumentumok a tengeralattjáró belső működését mutatták be, és a tengeralattjáró-kezelők használták őket, amikor megtanulták, hogyan kell a rendszer elemeit elszigetelni és nyomásmentesíteni.

A Királyi Haditengerészet azonban azt állítja, hogy a dokumentumok általános források voltak, és nem tartalmaztak semmilyen titkos információt - írja a Magyar Nemzet.

Hozzátették: minden biztonsági kérdést komolyan vesz a haderő, és kivizsgálják a körülményeket.

Egy forrás a Daily Mail brit napilapnak arról beszélt, a talált iratok nem tartalmaznak az adott tengeralattjáróra vonatkozó konkrét információkat.

Egy kocsma vécéjében találták meg a nukleáris tengeralattjáró dokumentumait. A kép illusztráció! Forrás: Pixabay / Victor

– mondta a dokumentumok megtalálója a The Sunnak.

A haditengerészet egy munkatársa azonban azt mondta a sajtónak, „az említett dokumentumok lehetővé teszik az olvasók számára, hogy megértsék, hogyan működnek együtt a tengeralattjáróban található rendszerek".

Hozzátette, hogy az akták csak leegyszerűsített terveket tartalmaznak a fedélzeten lévő rendszerekről, anélkül, hogy felfednék, hogyan működnek.

A HMS Anson az Egyesült Királyság katonai képességeinek élvonalát képviseli. Tomahawk szárazföldi támadórakétákkal és Spearfish nehézsúlyú torpedókkal van felszerelve.

A HMS Anson fedélzetén lévő atomreaktor 25 évig képes ellátni energiával a tengeralattjárót, illetve saját víz- és levegőtisztítási képességgel rendelkezik. Ennek eredményeként képes megkerülni a Földet anélkül, hogy a felszínre jönne.