Így fenyegeti a Wagner-bérgyilkosok vezetője Macront

Wagner-csoport, PMC Wagner, orosz paramilitáris szervezet, katonai magánvállalkozás, zsoldosok hálózata, PMC Wagner Centre
People sit at the desk in the office in the 'PMC Wagner Centre', associated with the founder of the Wagner private military group (PMC) Yevgeny Prigozhin, during the official opening of the office block on the National Unity Day, in Saint Petersburg, on November 4, 2022. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Keményen nekiment a Wagner-csoport vezetője Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek, miután a francia nemzetgyűlés kedden egyhangúlag elfogadott határozatban indítványozta, hogy a magánhadsereg kerüljön be az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe - írja a Magyar Nemzet. A portál szerint Jevgenyij Prigozsin meglehetősen erős szavakat intézett a francia államfőhöz, noha nem Párizs az egyetlen, amely kezdeményezte a Wagner terrorszervezetté nyilvánítását: szerdán a britek is hasonló döntést hozhatnak.
Vágólapra másolva!

– figyelmeztette a francia köztársasági elnököt az orosz zsoldoshadsereg vezetője. Jevgenyij Prigozsin egy nappal azután fogalmazta meg meglehetősen éles véleményét, hogy a francia nemzetgyűlés indítványozta a szervezet felvételét az Európai Unió terroristákat és terrorszervezeteket nyilvántartó jegyzékébe. Párizs egyúttal azt is kérvényezte Brüsszeltől, hogy a Wagner-csoport pénzügyi tevékenységét még inkább lehetetlenítse el, az uniós szankciók ugyanis csak Prigozsinra terjednek ki. A határozatot Emmanuel Macron francia államfő pártja, a Reneszánsz egyik képviselője terjesztette be, és elsősorban az Ukrajnában a polgári lakosság ellen elkövetett számos erőszakos cselekményt célozza, amelyek közül egyesek a határozat szerint háborús bűncselekménynek minősülnek – emlékeztetett az MTI.

– indokolta a francia nemzetgyűlés döntését a Politico brüsszeli hírportálnak Benjamin Haddad, a Reneszánsz párt képviselője. Hozzátette: ahol Prigozsin szervezete jelen van, ott terjed az instabilitás és az erőszak.

– fogalmazott a francia politikus, aki szerint nem a pénzéhség hajtja a zsoldosokat, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának támogatása. A Wagner-csoport szinte a háború tavaly februári kirobbanása óta részt vesz az ukrajnai harcokban, ám a legaktívabbak a Bahmut városáért folytatott harcokban voltak, ahol az orosz és az ukrán csapatok között gyakorlatilag patthelyzet alakult ki.

Nem a franciák az elsők, akik kezdeményezték Prigozsin zsoldoshadseregének terrorszervezetté való nyilvánítását

Brit kormányforrások tájékoztatása szerint London is hamarosan terrorszervezetté nyilváníthatja a szervezetet – közölte szerdán az MTI a The Times konzervatív brit napilapra hivatkozva. A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormány kéthavi munkával teremtette meg a döntés jogi hátterét, melyet hamarosan törvénybe iktathatnak.

A brit jogszabályok szerint a törvény érvénybe lépése után az is bűncselekménynek számít majd, ha valaki a Wagner-csoport tagja, részt vesz a szervezet gyűlésein, támogatást szervez a csoport számára, vagy ha nyilvánosan viseli a jelvényét.

Az Egyesült Királyságban ugyanez a szabályozás vonatkozik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekre is.

A tilalmi jogszabály pénzügyi szankciókat is tartalmaz, így a Wagner-csoport nem tud majd anyagi támogatásokat felhajtani a brit pénzügyi rendszeren keresztül. A szervezetet eltiltják emellett attól is, hogy brit bíróságokon lépjen fel újságírók és kampányszervezetek ellen.

A Wagner-csoport terrorszervezetté való nyilvánítását tavaly már az Európai Parlament is kezdeményezte, akkor válaszul Prigozsin egy kalapácsot küldött a képviselőknek.