Gulyás Gergely: Brüsszel adjon választ, miért nincs elegendő pénz!

kormányinfó, Gulyás Gergely, Szentkirályi Alexandra, sajtótájékoztató, Miniszterelnöki Kabinetiroda, 2023. 06. 22.
Vágólapra másolva!
Magyarország választ vár az Európai Bizottságtól arra: miért nem áll rendelkezésre elegendő pénz, miért kellene a tagállamoknak újabb forrásokat juttatni Ukrajna számára - reagált a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a brüsszeli testület 50 milliárd eurónyi további juttatást várna a tagállamoktól. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt,

a kormány azt szeretné látni, kiszámolta-e a bizottság, miért költött többet, mint azt tervezte, milyen forrásokat használt fel másként, mint ahogyan azt tervezte.

Továbbá a mininszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, a pluszbefizetés különösen azon országok számára komikus vagy arcpirító, amelyek még nem is részesültek az új hétéves költségvetés támogatásaiból, mint Magyarország vagy Lengyelország.

Arra a felvetésre, hogy a miniszter elképzelhetőnek tartja-e, azért nem fizet Brüsszel Magyarországnak, mert ezt a pénz Ukrajnának ígérte, Gulyás Gergely azt nyilatkozta,

ahogyan a bizottság politikai alapú ellenállást fejt ki Magyarországgal szemben, mindent elképzelhetőnek tart a kabinet.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy nem világosak a Bizottság számításai Ukrajna támogatására vonatkozóan. Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Az Ukrajna számára folyósítandó, bizottsági kezdeményezésű támogatással kapcsolatban számos komoly aggály vetődik fel úgy a tagállamok, mind az Európai Unió működésének vonatkozásában. Ahogy az Origo is megírta,

a brüsszeliták és a háborúpárti globalista baloldal úgy küldene további 50 milliárd eurót a súlyos korrpucióval küzdő Ukrajnának,

hogy közben az uniós polgárok megszorításoktól szenvednek az elhibázott szankciók eredményeként.

Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai delegációjának vezetője. Forrás: APA-PictureDesk via AFP/ALEX HALADA / picturedesk.com/Alex Halada

- erről már Harald Vilimsky, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai delegációjának vezetője beszélt.

A Szabadságpárt szerint nem lehet egy, a közösségen kívüli országot az osztrák adófizetők megkérdezése nélkül ilyen mértékben támogatni pénzügyileg. Az FPÖ szerint nem történik más Ukrajna kapcsán, minthogy ész nélkül túlköltekezik az Európai Unió. Szerintük eddig is 60 milliárd eurónál is több pénz áramlott a korrupciótól sújtott Ukrajnában;

miközben erre hivatkozva Magyarországtól és Lengyelországtól fagyasztanák be a nekik járó pénz, addig Ukrajna kapcsán (hasonlóan a Katargate fejleményeire, vagy Ursula von der Leyen Pfizer-botrányára - a szerk.) szemet húnynak.

Ukrajna pénzügyi támogatását élesen bírálták európai - magyar, lengyel és osztrák - döntéshozók, valamint a szakértők szerint is negatív következményei lehetnek Ukrajna túlzó mértékű pénzügyi támogatásának.

Deák Dániel, a XXI. század Intézet vezető elemzője szerint abban sem lehetünk biztosak, hogy ezek a források még megvannak egyáltalán, ezenfelül úgy kellene befizetnünk a közös kasszába, hogy mellette a kötelező kvóta szerinti migránsok be nem fogadásáért is büntetést kellene fizetnünk.

- nyilatkozta Deák Dániel az Origo-nak.

Lengyelországban is egyre nagyobb az elégedetlenség a brüsszeli költségvetési varázslások miatt. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt szerint az Európai Uniónak sürgősen és jelentősen csökkentenie kell a kiadásait.

Jacek Saryusz-Wolski kormánypárti politikus a Twitteren azt írta, hogy ellenkező esetben könnyen a csőd szélére sodorhatja magát.