Perek indulhatnak a Titan öt utasának halála után

PRINCE -, 2023. június 20.
Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutató
-, 2023. június 20. Az Action Aviation által 2023. június 20-án közreadott képen a Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án. A Titan június 18-án indult útnak a Titanic roncsaihoz, de a Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel elveszítette vele a kapcsolatot. A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is. MTI/AP/Action Aviation
Vágólapra másolva!
Az amerikai parti őrség tengerészeti nyomozó bizottságot (Marine Board of Investigation) hívott össze a Titan mélytengeri búvárhajó tragédiájának vizsgálatára - hangzott el a parti őrség vasárnapi sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A nyomozást vezető Jason Neubauer közölte, hogy elsődleges cél a hasonló katasztrófák jövőbeni megelőzése a biztonság növelésére vonatkozó javaslatok formájában, ugyanakkor

a nyomozóbizottság mérlegelésén múlik, hogy tesz-e indítványt polgári vagy büntetőjogi lépések megtételére.

A vizsgálat jelenleg a bizonyítékok összegyűjtésének szakaszában tart, zajlik a tenger mélyén összeroppant jármű maradványainak összegyűjtése együttműködve a kanadai Új-Fundlandon fekvő kikötőváros, St. John hatóságaival - közölte a nyomozás vezetője.

Hallották, amikor összeroppan a turista tengeralattjáró

A Titan búvárhajó roncsait csütörtökön találta meg egy, a felszínről irányítható kanadai mélytengeri kutatóeszköz a tenger fenekén, csaknem 4 ezer méteres mélységben, és mintegy 500 méterre a Titanic roncsaitól.

A Titan elnevezésű merülőhajót készítik fel a merüléshez június 18-án Forrás: MTI/AP/Action Aviation/-

Az Egyesült Államok védelmi tisztségviselői csütörtökön, a roncsok megtalálása után közölték, hogy

a haditengerészet szigorúan titkos tengerakusztikai berendezése az eltűnés napján, június 18-án feltehetően robbanásból, illetve összeroppanásból eredő hangokat észlelt.

A Pentagon illetékese annyit közölt, hogy nem sokkal azután kezdték figyelni a tenger mélyének zörejeit a térségben, hogy a Titan elvesztette a kommunikációt felszíni kísérőhajójával.

Az OceanGate mélytengeri kutató- és turisztikai vállalat búvárhajóját a Titant, elvileg 4000 méteres merülési mélységre tervezték, ugyanakkor az elmúlt hét tudósításai szerint

több biztonsági kifogás is felmerült vele szemben.

A szerencsétlenül járt búvárhajón öten tartózkodtak, akik közelről szerették volna megnézni az 1912-ben elsüllyedt Titanic roncsait. Az áldozatok között volt Stockton Rush, az OceanGate vállalat elnök-vezérigazgatója, Hamish Harding, egy kalandvágyó brit üzletember, Paul-Henry Nargeolet, egy francia Titanic-kutató, valamint Shahzada Dawood, vállalkozó, Pakisztán egyik leggazdagabb embere és fia, Suleman. A család beszámolója szerint a 19 éves fiúnak nem volt kedve a vállalkozáshoz, de, hogy édesapja kedvére tegyen beleegyezett az útba. Shahzada Dawood fiatalkora óta a Titanic történetének megszállottja volt, és szerette volna saját szemével is megnézni a roncsokat.