Jeffrey Sachs: Washington még ma is ragaszkodik a NATO ukrajnai jelenlétéhez

Zaporizzsja, Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Zaporizzsja, 2023. június 24. Ukrán katonák orosz állásokat lőnek a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2023. június 24-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Jeffrey Sachs közgazdász szerint a világnak egységesnek kellene lennie, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, mint a világgazdaság működőképessége, és a természeti környezet megóvása.
Vágólapra másolva!

A Columbia Egyetem professzora az MTI-nek és a Kossuth Rádiónak adott interjúban elmondta, hogy

az Egyesült Államok nem az egység irányában lép, hanem a NATO-t próbálja kiterjeszteni, növelni a katonai költségvetéseket.

Az amerikai tudós hozzátette, hogy az országnak az ukrajnai háború lezárásához kellene hozzájárulnia, megvédve Ukrajnát, közben elismerve azt, hogy

minden érintett szereplőnek vannak biztonsági érdekei, és biztosítva, hogy ezek érvényre jutnak.

Szerinte az Egyesült Államok a mai napig ragaszkodik a NATO ukrajnai jelenlétéhez, ami egyenes út az állandó háborúhoz és válsághoz.

A Columbia Egyetem Fenntartható Fejlődés Központjának igazgatója hozzátette ugyanakkor, hogy

lehetséges egy jó és békés átmenet a valódi többpólusú világba, viszont többen, köztük a hadiiparban érdekelt szereplők, ennek ellent tartanak.

Jeffrey Sachs nemrég részt vett és előadója volt Budapesten az MCC Budapest Peace Forum címmel megrendezett nemzetközi külpolitikai konferenciának.