Szükségállapotot hirdettek az ecuadori börtönökben az erőszakhullám miatt

ecuador börtönlázadás dél-amerika rendőrség
Soldiers stand guard outside the prison in Guayaquil, Ecuador, on February 25, 2021, during a riot. - At least 79 inmates died in simultaneous riots blamed on gang warfare at four prisons in Ecuador, officials said Wednesday. (Photo by JOSE SANCHEZ LINDAO / AFP)
Vágólapra másolva!
Szükségállapotot hirdetett az ecuadori kormány a latin-amerikai ország börtöneiben az elmúlt hétvégén 18 életet követelő erőszakhullám miatt, és ennek keretében engedélyezte a fegyveres erőknek, hogy vegyék vissza az irányítást a büntetés-végrehajtási intézetek felett.
Vágólapra másolva!

A Guillermo Lasso államfő által elrendelt rendkívüli jogrend hatálya egyelőre 60 napra szól.

Az intézkedés meghozatalát követően 2700 katona és rendőr hatolt be a rossz közbiztonságáról ismert Guayaquil városának egyik fegyintézetébe, és "irányított robbantások segítségével" visszaszerezte az ellenőrzést három cellablokk felett.

Az ország egyik legveszélyesebbnek tekintett büntetés-végrehajtási intézetében szombat óta összecsapások voltak bűnszervezetek bebörtönzött tagjai között.

A rabok lőfegyvereket is használtak, illetve gázpalackok felrobbantásával tüzeket idéztek elő.

Az ügyészség a korábban Twitter néven ismert X közösségi platformon bejelentette, hogy a 18 halott rab mellett tíz sebesültről tudnak, akik között egy rendőr is van.

Más börtönökben a fegyencek csaknem száz őrt ejtettek túszul, egyes helyeken pedig - magyarázat nélkül - éhségsztrájkba kezdtek.

Guillermo Lasso szükségállapotot vezetett be Manabí és Los Ríos tartományokban is, valamint Durán városában, ahol vasárnap meggyilkolták Agustín Intriago polgármestert.

Ecuador Latin-Amerika egyik legveszélyesebb országának számít. Guillermo Lasso áprilisban már szükségállapotot léptetett életbe az ország három régiójában, köztük Guayaquilban.

A mostani erőszakhullám az augusztusra kitűzött elnökválasztás kampánya során kezdődött. A jelöltek közül többen az ország börtönrendszerének reformját ígérik.

A címlapi kép illusztráció!