Itt a bejelentés: óriási veszélyben Európa léte

Vágólapra másolva!
Irán és Fehéroroszország a védelmi tárcák közti együttműködésről szóló memorandumot, valamint az idei évre vonatkozó kétoldalú katonai együttműködési tervet írt alá hétfőn - közölte a minszki védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a dokumentumokat a nap folyamán Teheránban írta alá Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter iráni hivatali partnerével, Mohammad Reza Astianival.

A minszki védelmi minisztérium közölte azt is, hogy a tárcavezetők eszmecserét folytattak az aktuális nemzetközi kérdésekről, valamint a katonai együttműködés fejlesztésének kilátásairól.

A megállapodások részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, az IRNA iráni hírügynökség azonban idézte Astianit, aki úgy fogalmazott, hogy "Fehéroroszország különleges helyet foglal el Irán külpolitikájában". A nyugati hírszerzések szerint Irán Sahid-136-os önmegsemmisítő drónokkal látja el Oroszországot ukrajnai háborújában, amit Teherán tagad, és háborús semlegességét hangoztatja.

Teherán és Minszk is Moszkva szoros szövetségesének számít. A három ország nemzetközi szankciók hatálya alatt áll, ami miatt számos ágazatban kiszélesítették együttműködésüket.