Erdőtüzek és áradások is sújtják Oroszországot

erdőtűz Görögország
Alekszandrúpolisz, 2023. augusztus 23. Erdőtűz lángjai előtt önkéntesek az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Alekszandrúpolisz közelében 2023. augusztus 23-án. Az előző nap legalább tizenkilenc ember, vélhetően illegális bevándorló elszenesedett holttestét találták meg egy térségbeli leégett erdőben. MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Alexudisz
Vágólapra másolva!
Több száz tűzoltó próbálja eloltani a lángokat Oroszország fekete-tengeri városánál, Gelendzsiknél, az ország egyik legnépszerűbb üdülőterületén. Eközben heves esőzések okozta áradások sújtják az orosz Távol-Kelet nemzeti parkjait.
Vágólapra másolva!

Alekszej Bogogyisztov - Gelendzsik polgármestere - arról számolt be, hogy 441 embert, több mint 80 járművet, valamint tűzoltó repülőgépeket és helikoptereket vetettek be a 118 hektárnyi területen tomboló erdőtüzek megfékezésére. Előző nap a helyi közigazgatás arra kérte a lakosokat, hogy önkéntesként segítsenek a mentőszolgálatoknak.

A város feletti erdős dombok lángban állnak.

- közölte Ilja Umanszkij, az Orosz Utazási Szövetség elnöke.

A tűz nem az üdülőövezetben keletkezett, egy hegygerinc áll lángokban.

Az üdülőterületről látható, de elég messze van a lakott területtől, még inkább az üdülőzónától. Nem fenyegeti közvetlenül a helyi lakosok és nyaralók életét vagy egészségét.

Umanszkij a tűz gyors felszámolására számít. Az oltásban két Mi-8-as helikopter és két Be-200-as kétéltű repülőgép vesz részt.

Oroszország párás fekete-tengeri partvidékén ritkák az erdőtüzek, de Európa nagy részén a nyáron több hőhullám is tombolt, ami a kontinens egészén tüzeket okozott.

Eközben heves esőzések okozta áradások sújtják az orosz Távol-Kelet nemzeti parkjait.

Áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak a heves esőzések az orosz Távol-Kelet Tengermelléki határterületének két nagy nemzeti parkjában - közölték szerdán helyi illetékesek.

A helyi sajtó arról írt, hogy a Leopárdok földje és a Kedrovaja Pagy (Cédrus-völgyhasadék) természetvédelmi területen az infrastruktúra és a vadon élő állatok is veszélybe kerültek az esőzések és áradások miatt.

A víz madarak és hüllők élőhelyeit sodorta el, és az ár elől számos ragadozónak, köztük távol-keleti leopárdoknak és amuri tigriseknek a hegyekbe kellett menekülniük.

A Tengermelléki (Primorszkij) határterület déli részén kedden 30-200 mm csapadék hullott.

Az áradások 29 falut zártak el a külvilágtól a régióban. A megáradt folyók hidakat, épületeket, gátakat és egyéb épített objektumokat romboltak le a természetvédelmi területeken.

Az ott dolgozó alkalmazottak közül néhányat tengeri úton kellett kimenekíteni, mert az utak használhatatlanná váltak. A Kedrovaja folyó vízszintje történelmi magasságot ért el, a víz a folyón átívelő hidat is elsodorta.

A térségben augusztus eleje óta tart a heves esőzés.

A csapadék több mint 5 ezer háztartásban tett kárt, a károk becsült értéke eddig mintegy hétmilliárd rubel (25 milliárd forint). A Tengermelléki határterületen az áradások miatt a múlt héten veszélyhelyzetet hirdettek.