Kimentették a törökországi barlangban rosszul lett amerikai kutatót

American explorer Mark Dickey trapped underground in a cave in Turkiye's Mersin has been rescued Mark Dickey Horizontal
MERSIN, TURKIYE - SEPTEMBER 12: American explorer Mark Dickey, who was trapped underground in a cave, is transported to an ambulance on a stretcher after he was rescued in Mersin, Turkiye on September 12, 2023. Nearly 200 personnel from eight countries took part in the operation led by the Turkish state Disaster and Emergency Management Authority (AFAD) to rescue experienced caver Mark Dickey, 40. Dickey, who reportedly is in good health after treatment for what is believed to be stomach bleeding, is under medical supervision. Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency (Photo by Mustafa Unal Uysal / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey neves amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából - közölték a török hatóságok.
Vágólapra másolva!

- közölte a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

Ahogy arról az origo beszámolt, gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett, 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt.

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni.

Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

- mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Mark Dickey amerikai felfedezőt, aki a föld alatt rekedt egy barlangban, hordágyon szállítják egy mentőautóhoz, miután kimentették a törökországi Mersinben Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Mustafa Unal Uysal

Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét.

A barlangász kedden elmondta, hogy a barlangban sok vért hányt. "Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve" - mesélte az újságíróknak.

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni.

Nyolc ország közel 200 munkatársa vett részt a török állami katasztrófa- és vészhelyzet-kezelő hatóság (AFAD) által vezetett műveletben, amelynek célja a 40 éves, tapasztalt barlangász, Mark Dickey megmentése volt Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Mustafa Unal Uysal

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból.

A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt.

A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott.

A szervezet köszönetet mondott a több országból érkező barlangi mentőknek, akik részt vettek a sikeres akcióban.