Nem túl látogatóbarát, amit egyre több népszerű turistaparadicsom művel

Historical Regatta, velence, velencei, történelmi, régi, hagyományos, korhű, hagyományőrző, gondola, olaszország
Rowers take part in the annual gondolas and boats Historical Regatta (Regata Storica) on the Grand Canal in Venice on September 3, 2023. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Tovább emelkedhetnek külföldi utazásunk költségei. A túl sok turista miatt sok népszerű úti cél dönt az idegenforgalmi adó bevezetése mellett.
Vágólapra másolva!

A koronavírus-járvány évei alatt az utazási korlátozások miatt a turizmus jelentősen visszaesett, azonban az utazási kedv azóta szinte már ugyanolyan mértékben tombol, mint a pandémia előtt. Sőt,

egyes népszerű turisztikai célpontokat már a túlturizmus veszélye fenyeget.

Bár a vendéglátóhelyek, az utazási irodák és a légi társaságok számára örömteli a megnövekedett forgalom és a megnövekedett bevétel is, a helyi lakosok mindennapjaiban gyakran ennek árnyoldala is visszaköszön, többek között az ezzel járó nagyobb szemétmennyiség és magasabb zajszint formájában.

Ráadásul a környezetre is több káros hatása van a túlhasználatnak, az épített infrastruktúra és a világörökségi helyszínek amortizációja is gyorsabb emiatt.

Ezek a folyamatok a világ számos pontján lépésre kényszerítik az országokat vagy akár egyes városokat. Egyre több helyen vezetik be vagy emelik meg az idegenforgalmi adót, de más ötletekkel is próbálják megfékezni a turistaáradatot.

Ez az fogyasztáson alapuló adónem már sok helyen létezik, legtöbbször elsőre észre sem vehető módon, mivel a repülőjegyekbe vagy épp a szállodai díjakba van beépítve. Azonban olyan is előfordul, hogy egy-egy területre történő belépéskor kell fizetni.

Barcelona több részletben emel

A legnagyobb katalán város Európa egyik legnépszerűbb turisztikai destinációja. A Barcelonába látogatóknak 2012 óta kell megfizetniük a regionális idegenforgalmi adót, ami magában foglal egy extra, a város egészére vonatkozó pótdíjat is.

Sagrada Familia, Barcelona. Forrás: robertharding via AFP/ProCip/Procip

Ezt a hatóságok április elsejétől emelték meg 2,75 euróra, azonban már arról is megszületett a döntés, hogy 2024. április elsejétől 3,25 euró lesz az összeg.

Az adónem a hivatalos turistaszállásokon megszálló látogatókra vonatkozik.

A városi tanács tájékoztatás alapján a bevételt a város infrastruktúrájának finanszírozására fordítják, ami alatt az utak, a buszjáratok és a mozgólépcsők fejlesztését értik.

Valencia jövőre lép

Nem Barcelona az egyetlen spanyol város, amely meglépte ezt. A szintén tengerparton fekvő Valencia is bejelentette, hogy idegenforgalmi adót vezet be a régió valamennyi szálláshelyén (szállodák, hosztelek, apartmanok és kempingek) megszálló turistákra.

A látogatóknak éjszakánként 50 cent és 2 euró közötti összeget kell majd fizetniük, a választott szálláshely típusától függően, azonban legfeljebb hét éjszakára.

A hatóságok szerint a 2024-ben életbe lépő adóból befolyt összeget a régió turisztikai ágazatának fenntartható fejlesztésére fordítják majd.

Olhao már lépett is

Az Ibériai-félsziget másik országában, Portugáliában is dübörög az idegenforgalom. A turisták körében népszerű halászváros Olhao kétféle összeget határozott meg.

Április és október között éjszakánként 2 eurót számít fel a látogatóknak, november és március között azonban csupán 1 euró ez az összeg. Az adó nem vonatkozik a 16 év alatti gyermekekre, és utazásonként 10 euróban maximálták az összegét.

Az algarvei város indoklásában az adó kivetésére azért van szükség, hogy az emiatt kapott pluszbevételt a tisztaságának és a biztonságának a javítására fordíthassák.

A régió több települése már korábban bevezette ezt: Faro éjszakánként 1,5 eurót kér március és október között (legfeljebb 7 éjszakáig), Vila Real de Santo António 1 eurót szed naponta, hét napon át.

Belépőt kell fizetni az olaszoknál, tovább emel Velence

Olaszországban nem szokatlan, hogy egy-egy városba belépéskor fizetni kell a nagy turistabuszoknak.

Hasonló lépésre szánja el magát Velence is, amely 2024-től elkezd díjat szedni az egy napra a városba látogató turistáktól.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A díjbeszedés ötlete 2019-ben merült fel először, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem vezették be, később pedig technikai okokból halasztották el. A tömegturizmus már régóta problémát okoz a lagúnák városában.

A város tervei szerint az ebből származó bevételeket a lakókat segítő szolgáltatásokra fordítják majd, többek között a karbantartásra, a közterületek takarítására, valamint a megélhetési költségeik csökkentésére.

Ugyanakkor sok olasz város nem az egynapos turistákat, hanem a szállóvendégeket adóztatja. A fővárosban, Rómában a szoba típusától függően éjszakánként 3 és 7 euró között mozog ennek a díja, azonban vannak olyan kisebb városok is, ahol ennél is magasabb az összeg.

Érkezik a turistavízum az Európai Unióba

Nemcsak egyes városok vagy országok döntenek a turisták megsarcolása mellett. Az Európai Unióban 2024-től bevezetésre kerülő szabályok szerint a nem európai uniós állampolgároknak (így többek között az amerikaiaknak, ausztráloknak és a briteknek is) 7 eurós vízumkérelmet kell majd kitölteniük a beutazáshoz. A 18 év alattiaknak és a 70 év felettieknek nem kell majd fizetniük.

A rendszert már korábban be akarták vezetni, az eredeti tervek szerint legkésőbb 2023. novemberéig.

Azonban az EU be- és kilépési rendszerével (EES) történő összekötése a vártnál lassabban haladt, ezért a bevezetése is késik - írja a Világgazdaság.

Nem adómentes az amerikai álom sem

Az Amerikai Egyesült Államok szövetségi államaiban az idegenforgalmi adó mértéke is eltérő lehet. A legtöbb államban a szállást bérlő utazókra hoteladót vagy szállásadót vetnek ki, ezeket összefoglaló néven foglaltsági adónak is nevezik.

Ezt a szálláson kell fizetni, legtöbbször be van építve az árba. Az adó mértéke eltérő, de a legmélyebben Houstonban kell a zsebünkbe nyúlni, mivel a szállodai díj 17 százaléka idegenforgalmi adó.