Halálos szövődményeket okozhat a milliók által szedett koleszterincsökkentő

gyógyszeres koleszterincsökkentés, sztatin, koleszterincsökkentő készítmény egy amerikai rendelőben
Vágólapra másolva!
A sztatinokat szedő páciensek egy olyan életveszélyes állapotnak vannak kitéve, amely az arc izmainak gyengülését okozzák – figyelmeztetnek az egészségügyi szakértők.
Vágólapra másolva!

A sztatinok, más néven HMG CoA-reduktáz gátlók a koleszterin és triglicerid csökkentésére szolgáló gyógyszerek, melyek általában 20-50%-kal csökkentik az olyan szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, mint a szívinfarktus és a szélhűdés.

A koleszterincsökkentő gyógyszereket szedő betegek myasthenia gravisról (egy ritka izomgyengeséggel járó autoimmun betegség - a szerk.) számoltak be lehetséges mellékhatásként a Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) szerint.

Halálos szövődményei lehetnek a milliók által szedett koleszterincsökkentő gyógyszereknek. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Getty/John Moore

A jelentések szerint a fenti mellékhatást egyelőre „nagyon kis számban" tapasztalták, de az alacsony számok ellenére az egészségügyi testület azt tanácsolja a betegeknek, hogy legyenek tisztában az állapot tüneteivel, amelyek közé tartozik a lógó szemhéj és a beszédzavar.

Az egészségügyi szakemberek azt mondták az orvosoknak, hogy tájékoztassák a pácienseiket arról, hogy milyen tüneteket kell keresniük, és amennyiben fennáll a myasthenia gravis gyanúja, azonnal hagyják abba a gyógyszer szedését - írja a Life.hu.