Kiszorították a migránsok az osztrákokat Bécsből: az iskolások 77 százaléka nem beszél otthon németül

Burkatilalom Ausztriában
Bécs, 2017. október 1. Burkát viselő nő tiltakozik az ausztriai burkatilalom ellen Bécsben 2017. október 1-jén. Ausztriában a mai napon lépett életbe az egész arcot takaró muszlim kendőt, a burkát betiltó törvény. A tilalom egyúttal vonatkozik a hidzsábra, orvosi maszkokra és a bohócálarcra is. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Vágólapra másolva!
Mint kiderült, a tömeges migráció miatt Bécsben egyre kevesebb gyerek használja a németet. Az osztrák statisztikai hivatal adatai a lakosságcsere mértékét mutatják Bécsben, ugyanis a német diákok kisebbségbe kerültek saját hazájuk fővárosában.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok fényében elmondható, hogy kisebbségben vannak a német anyanyelvű tanulók Bécsben. Ami korábban elképzelhetetlen volt, az mára valóság, írja az osztrák statisztikai hivatal adataira hivatkozva a Heute című napilap – számol be minderről a Ripost.

A középiskolákban alig maradtak „bennszülött" osztrákok, 77 százalékuk nem használja a németet mindennapi nyelvként.

Főleg a muszlim bevándorlók miatt kerültek kisebbségbe a német diákok Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna

Bécs V. kerületében, Margaretenben ez az arány 96 százalék, Ottakringben 93 százalék, Vienna-Hernalsban pedig 92 százalék.

Egy kicsit jobb a helyzet Hietzingben, Liesingben és Währingben. Ott a diákok „csak" 57 százaléka nem beszél németül otthon vagy a barátai körében.

Az általános iskolákban hatalmas kihívás vár a tanárokra, ugyanis az iskoláskorúak 55 százaléka, azaz minden második gyerek nem használja a németet a mindennapi életben. Egyes kerületekben különösen magas ez a mutató: Margaretenben 84 százalék, Brigittenauban 82 százalék és Favoritenben 75 százalék. Bécsben 10 000 diáknak, a gyerekek mintegy negyedének német kisegítő oktatásra kell járnia, mert német nyelvtudásuk nem elegendő ahhoz, hogy követni tudják a tananyagot.

E gyerekek 60 százaléka Ausztriában született, 80 százalékuk pedig legalább két évet járt óvodába.

– mondja Harald Zierfuß, az Osztrák Néppárt oktatási szóvivője.

– tette hozzá.