Megalakul a Fico-kormány Szlovákiában: aláírták a koalíciós szerződést

KISKA, Andrej; FICO, Robert
Robert Fico, volt szlovák miniszterelnök, az Irány - Szociáldemokrácia Párt (Smer-SD) elnöke .
Vágólapra másolva!
Aláírták a koalíciós szerződést a három új kormánypárt - az Irány (Smer-SSD), a Hang (Hlas-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - elnökei Pozsonyban hétfőn.
Vágólapra másolva!

Robert Fico, a választásokon győztes párt, az Irány elnöke a koalíciós szerződés aláírását követően bejelentette: a dokumentum megfogalmazása során megegyeztek a szaktárcák elosztásában is, ennek alapján az Irány a miniszterelnöki poszton kívül a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére jelölhet vezetőt. A Peter Pellegrini vezette Hang a parlament elnökének posztján kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumok vezetőit jelöli majd. A Szlovák Nemzeti Párt a környezetvédelmi, a kulturális, és a januártól létrejövő idegenforgalmi tárca vezetőit jelöli.

Robert Fico, az Irány elnöke. Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak

A koalíciós pártok által az egyes tárcák élére jelölt személyek névsorát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Robert Fico ugyanakkor elmondta: a leendő kormány személyi összetételét tartalmazó listát a lehető legrövidebb időn belül az államfő elé terjeszti, és terveik szerint már a jövő héten az új összetételű parlament is összeül.

Robert Fico - aki a kormányfői poszt várományosa - a leendő kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg:

elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába "erőteljesen" a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de megerősítésre kerül a függetlenség, a jövőben "szlovák külpolitika lesz."

Az Európai Unióval kapcsolatban hozzátette: megbízható partnerek kívánnak lenni, de ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy bátran nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra.

- szögezte le Robert Fico.

Peter Pellegrini, a második legerősebb koalíciós párt, a Hang elnöke a dokumentum aláírását követően hangsúlyozta: az ország gazdasági helyzetére tekintettel a következő időszak nem "séta lesz a rózsakertben" de éppen ezért mihamarabb szükség volt egy működőképes kormány létrehozására.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta: nem könnyű feladat áll előttük, mert stabilizálni és kulturálttá kell tenni a politikát.

- nyomatékosította Andrej Danko. A párt vezetése alá kerülő, januártól újonnan létrehozandó idegenforgalmi tárcával kapcsolatban azt mondta: ha Magyarországnak 5 év alatt sikerült megdupláznia a szektorban termelt GDP-jét, akkor meggyőződésem, hogy Szlovákia számára is ez jelenti a jövőt.

A két hete tartott előrehozott szlovák parlamenti választás eredményeképpen az Irány-Hang-Szlovák Nemzeti Párt hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.