Kiderült, hol engedélyezhetik először a robot taxikat - videó

Vágólapra másolva!
Új, valóban innovatív megoldással orvosolhatja japán a taxi hiányt. Egészen pontosan a sofőr hiányt. A főleg Kaliforniában tesztelés alatt lévő, teljesen önvezető Cruise robotaxi hozhatja el a várt megoldást -írja a Világ Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A General Motors és a Honda olyan szerződést írt alá, amely garantálja, hogy a Cruise robottaxi-szolgáltatása 2026-ra elérhető legyen Japánban.

San Franciscóban és Phoenixben már tesztelik a szolgáltatást.

Sokan az önvezető autók előnyei között említették a biztonságot,

állításuk szerint megbízhatóbbak az emberi sofőröknél, és a robottaxik kialakítása kedvezőbb a mozgáskorlátozott utasoknak.

Az ellenzők között több közlekedési és tűzoltótiszt is akadt, akik azzal kritizálták a sofőr nélküli taxikat, hogy több esetben a segélyhívók útjába álltak,

és kellemetlenségeket okoztak.

A Cruise már megkezdte az előkészületeket, ugyanis Tocsigi prefektúrában (Tokiótól északra) már tesztelik az önvezető autókat. Az új szolgáltatás a hagyományos fuvarozási vonalakon fog működni, az ügyfelek egy alkalmazás segítségével, az okostelefonjukon rendelhetnek Cruise robotaxikat, és szintén az alkalmazáson belül tudnak majd fizetni.

Bár Tokióban még bíznak a Cruise technológiájában, a kaliforniai gépjárműveket szabályozó hatóság (DMV) biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a robotaxikra kiadott engedélyt.

A döntés szerint a Cruise járművei nem elég biztonságosak a közutakra, miután a cég félrevezető információkat közölt a technológiáról.