Koszovói albánok fegyverezhetik fel a migránsokat

Szerbia migráns
Szerb rendőrök által elfogott migránsok
Vágólapra másolva!
Egy hete tart a szerb rendőrségi fellépés a szerb–magyar határ mentén. Az akcióba azután kezdtek bele, hogy ismét lövöldözés tört ki a migránsok és az őket az Európai Unióba segítő, illegális módszereket alkalmazó embercsempészek között. Ekkor három illegális bevándoroló halt meg.
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrség közleménye szerint a migráció visszaszorítását célzó, hétnapos kiterjedt akció során a belügyminisztérium tagjai mintegy 3400, a határ menti területeken bujkáló illegális migránst akadályoztak meg abban, hogy az Európai Unió országaiba jussanak a különböző csempészcsatornákon keresztül. A szerb rendőrök az országon áthaladó migránsútvonal kezdetén és végén is fellépnek, azaz ellenőrzéseket végeznek dél-keleten, a bolgár határ mentén, Pirot város közelében, illetve Vajdaság északi részén Szabadka, Nagykikinda és Zombor térségében. Az akcióban helikoptereket, drónokat és páncélozott járműveket is bevetnek.

Szerb rendőrök által elfogott migránsok Forrás: Szerb rendőrség

A terület részletes átkutatásában több száz rendőr vesz részt. Az akcióban eddig

öt automata puskát, öt pisztolyt, illetve több mint 1550 darab különböző kaliberű lőszer találtak.

Az illegális bevándorlók által használt táborhelyeken pedig 362 külföldi útlevél is volt, de kis mennyiségű kábítószer is. Emellett négy méter magas létrákat is találtak az erdőben a rendőrök. A migránsok ezekkel msszák meg a szerb–magyar határon lévő kerítést.

A hét nap alatt a rendőrök

több tízezer embert és több mint 16 ezer járművet ellenőriztek,

hogy megakadályozzák a bevándorlók Szerbián és a határon át történő illegális átszállítását – írja a szerb közmédia.

A rendőrségi jelentés szerint a csempészek felderítését is megcélzó akcióban

két koszovói albánt tartóztattak le, akik a gyanú szerint fegyverekkel láttak el a migránsokat.

A folyamatos lövöldözések miatt a szabadkaiak, a hajdújárásiak vagy a palicsiak esténként már nem nagyon mertek az erdős területek környékére sem menni. Az elmúlt hónapokban azonban már nem csak a no-go zónává váló erdőkben, hanem a falvak és városok központja közelében is előfordult összetűzés a bevándorlók között - emlékeztet a Magyar Nemzet.