Vegyi, biológiai vagy atomháború is kitörhet hamarosan

Nikolai Patrushev
Nyikolaj Patrusev
2993387 12/13/2016 December 13, 2016, Nikolai Patrushev, Secretary of the Russian Federation Security Council, before a meeting of Russian President Vladimir Putin with the Russian Federation Security Council permanent members in Kremlin. Alexei Druzhinin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külpolitikája tönkreteszi a globális biztonságot, csődbe viszi Európát, és kockáztatja egy nukleáris háború kitörését - jelentette ki szerdán Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára. Hozzátette, romlik a globális biztonsági helyzet, nagy a kockázata egy esetleges nukleáris, vegyi és biológiai háború kitörésének, ezekért pedig Amerikát tette felelőssé.
Vágólapra másolva!

Patrusev a Moszkvában elmondott beszédében felsorolta, hogy szerinte

Amerika zavargásokat szít Eurázsiában, aláássa a nemzetközi fegyverzet-ellenőrzést, biológiai kísérleteket folytat Ukrajnában, és a világot a nukleáris háború szélére sodorja.

Azt is állította, hogy a globális biztonság romlása az Egyesült Államok "felelőtlen" külpolitikájának "természetes következménye". Az orosz politikus azzal is megvádolta Amerikát, hogy szítja Izraelben a konfliktust, illetve ösztönzi a terrorizmust, a kábítószer-kereskedelmet és a nemzetközi szervezett bűnözést.

Az orosz állami hírszolgálat szerint a politikus azt is mondta, hogy "a nukleáris, vegyi és biológiai fegyverek bevetésének kockázata növekszik".

A Breitbart megjegyzi, hogy habár Oroszország volt az, aki az ukrajnai háborúban a megszálló fél, Patrusev mégis azt állította, hogy Amerika az, aki felhergelte Ukrajnát a nekik juttatott fegyverekkel és a politikai támogatással, melyek csak eszkalálták a konfliktust.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban szintén Amerika "képmutatásáról" nyilatkozott az ukrajnai háború kapcsán, azt állítva, hogy Washington miközben arra ösztönözte az európai államokat, hogy hagyjanak fel az olcsó orosz olaj és gáz vásárlásával, azalatt maga továbbra is orosz uránt vásárolt az atomenergiához.

- mondta Lavrov.

A lap megjegyzi, az amerikai vállalatok évente mintegy 1 milliárd dollárt költenek az Oroszországból származó dúsított uránra, amely sokkal olcsóbban állítja elő az üzemanyagot, mint a nyugati versenytársak.

Breitbart "ujjal mutogatásként" jellemezte Oroszország szerdai megjegyzéseit. Mint ismert, Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlthéten aláírta az Átfogó Atomcsend-egyezmény (CTBT) orosz ratifikációjának visszavonásáról szóló törvényt, februárban pedig felfüggesztette az ország részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött orosz–amerikai Új START-szerződést. Anthony Blinken, az USA külügyminisztere a CTBT visszavonását "nyugtalanító" lépésként kommentálta, mely szerinte csak növelte a nukleáris kockázatokat és a feszültséget.