12 nap után végre kiszabadulhatnak az alagútban rekedt munkások Indiában - videó

Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkekben már beszámolt arról, hogy több tucat építőmunkás egy alagútban rekedt Indiában, miután az részlegesen beomlott az építés közben. A mentést nehezítette, hogy a fúrógépek egy részét a törmelékben lévő fémdarabok a mentés utolsó szakaszában tönkretették.
Vágólapra másolva!

A mentőcsapatok járatokat ástak a férfiakhoz, miután november 12-én az észak-indiai Uttarkashiban egy földcsuszamlás következtében beomlott a 4,5 km hosszú alagút egy szakasza, mintegy 200 méterre a bejárattól.

A 41 munkást, akik 12 napja várakoznak a beomlott indiai alagútban, már csak órák választják el a szabadságtól, ugyanis a fúrógép közeledik a helyzetükhöz.

A szerda esti áttörés reménye szertefoszlott, miután a műveleteket szüneteltetni kellett, amikor a sziklán és betonon keresztülhaladó fúrógép fémrudakba ütközött.

A hegyvidéki régióban tartózkodó csapatok már a mentés utolsó szakaszára készülnek.

A férfiakat egy 57 méter hosszú acélcsövön keresztül húzzák majd ki, amint azt sikeresen átjuttatták az utolsó törmelékkupacon.

A mentőautók és egy tábori kórház is készen áll, hogy fogadják a kimerült embereket.

Bhaskar Khulbe, India miniszterelnökének korábbi tanácsadója elmondta:

Az elmúlt két hétben a férfiakat úgy tartották életben, hogy oxigént pumpáltak a járatba, és két óránként ételt - diót, csicseriborsót és pattogatott kukoricát - küldtek le a csoportnak.

Atul Karwal, a katasztrófavédelem vezetője elmondta, hogy csapatai arra koncentrálnak most, hogy miként fogják a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban kihozni az embereket.

A mentési munkálatokat többször is késleltették a lezuhanó törmelékek, a további omlásoktól veszélye és a fúrógépek meghibásodása.

Szakértők figyelmeztettek a kiterjedt építkezések veszélyeire Uttarakhandban, amelynek nagy részén gyakoriak a földcsuszamlások - írta a Daily Mail.