Lelőttek négy fotóst Dél-Mexikóban

Vágólapra másolva!
Ismeretlen támadók kedden megsebesítettek négy hírfotóst az erőszak sújtotta dél-mexikói Chilpancingo városban - közölték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán partján fekvő Guerrero állam ügyészei közölték, hogy mind a négyet kórházba szállították, de az állapotuk nem ismert.

Feltételezhetően valamennyi újságíró helyi lapoknak vagy híroldalaknak dolgozott.

Az állami ügyészek közölték, hogy gyilkossági kísérletnek tekintik az esetet.

A Riporterek Határok Nélkül sajtócsoport szerint a támadás a helyi katonai laktanya előtt történt, amikor a fotósok egy rendezvényről tértek haza.

A lövöldözés néhány nappal azután történt, hogy három újságírót elraboltak és napokig fogva tartottak a szintén Guerrero államban található Taxcóban. Később szabadon engedték őket, elrablásuk indítéka ismeretlen.

Guerrero mintegy tucatnyi drogbanda és kartell közötti halálos területi harcok színhelye.

2012 elején három hírfotós holttestét találták meg műanyag zsákokban egy csatornában az öbölparti Veracruz városában. A gyilkosságokat az egykor hatalmas Zetas drogkartellnek tulajdonították.

Júliusban zacskóba csomagolva, holtan találták meg az egyik mexikói napilap a La Jornada című újság tudósítóját az északnyugat-mexikói Nayarit államban.

E hónap elején a mexikói határvárosban, Ciudad Juarezben egy újság fotósát találták meg agyonlőve az autójában. Az ő halála volt az ötödik ilyen eset 2023-ban.

Csak az elmúlt öt évben a Committee to Protect Journalists legalább 54 újságíró meggyilkolását dokumentálta Mexikóban - írja a CBS News.