Katonai helikopter zuhant le Guyanában, öten meghaltak

erdőtűz, tűz, bozóttűz, Görögország, görög, hőség, szárazság
A Sikorsky S-64F Skycrane helicopter sprays water at a fire in the village of Gennadi on the Greek Aegean island of Rhodes, on July 25, 2023. Wildfires have been raging in Greece amid scorching temperatures, forcing mass evacuations in several tourist spots including on the islands of Rhodes and Corfu. (Photo by Spyros BAKALIS / AFP)
Vágólapra másolva!
Lezuhant egy guyanai katonatiszteket szállító katonai helikopter a venezuelai határ közelében. A balesetet, melynek öt halálos áldozata volt, ketten élték túl - közölte csütörtökön a guyanai kormány.
Vágólapra másolva!

A katonai helikopter, amely a tiszteket katonák rutinellenőrzésére szállította az erdős területen, a rossz időjárási körülmények közepette szerdán tűnt el a venezuelai határtól 48 kilométerre keletre - írta a DW.

A kutatócsapatok csütörtökön bukkantak rá a helikopter roncsaira

- írja az AP.

Irfaan Ali guyanai elnök felmérhetetlen veszteségnek nevezte a tisztek halálát, és mély fájdalmát fejezte ki a tragédia miatt a közösségi médiában közzétett közleményében.

Az elnök közlése szerint

a halottak között egy nyugalmazott dandártábornok, egy ezredes és két alezredes is volt, a két túlélő közül pedig az egyik a másodpilóta.

A túlélők állapotáról azonban további részleteket nem osztott meg.

Mark Phillips guyanai kormányfő elmondta, hogy a hatóságok vizsgálják a helikopterbaleset körülményeit. Az ügyben szerdán tartott sajtókonferencián az illetékesek hangsúlyozták, hogy nincs nyoma annak, hogy a helikoptert támadás érte volna.

Omar Khan, a hadsereg főparancsnokának tájékoztatása szerint a guyanai védelmi erők azt követően veszítették el a kapcsolatot a vadonatúj Bell 412 EPI helikopterrel, hogy az üzemanyagfelvételt követően felszállt a Guyana nyugati részén fekvő Olive Creek repülőtérről.

A közlemény szerint ez volt Guyana katonai történetének eddigi legsúlyosabb balesete.
Venezuelában a vasárnap tartott népszavazáson elsöprő többség döntött úgy, hogy a szomszédos Guyana ellenőrizte, Venezuelával határos, olajban gazdag Essequibo térségben önálló állam alakuljon. Guyana szerint a caracasi kormány a referendummal Essequibo elcsatolását készíti elő.

A címlapi kép illusztráció.