Giorgia Meloni szerint a baloldal nem oktathatja ki európaiságból a jobboldalt

Giorgia Meloni, olasz politikus, Olaszország miniszterelnöke, első női miniszterelnök, Olaszország Fivérei nevű párt vezetője, Olaszország Fivérei
Italy's Prime Minister Giorgia Meloni addresses journalists during her year-end press conference in Rome, on December 29, 2022. (Photo by Tiziana FABI / AFP)
Vágólapra másolva!
A kommunisták és a szocialisták annak idején az európai közösség ellen szavaztak a szocialista internacionáléhoz való csatlakozást választva, így utódaik nem adhatnak leckét Európáról a jobboldalnak - jelentette ki Giorgia Meloni miniszterelnök, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke a jobboldal politikai, közéleti találkozóján mondott záróbeszédben vasárnap.
Vágólapra másolva!

Giorgia Meloni történelmi fordulópontnak nevezte a 2024-es európai parlamenti választásokat.

- jelentette ki Meloni az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es Római Szerződésre utalva.

A jobboldali politikus hozzátette, akkor a kommunisták és a szocialisták ellene szavaztak, a szocialista internacionáléhoz való csatlakozást részesítve előnyben, ezért most "utódaik nem adhatnak nekünk leckét Európáról".

Giorgia Meloni felszólalása a jobboldal négynapos politikai, közéleti találkozóját zárta. Az Atreju nevű találkozó a római Angyalvárnál zajlott olasz és nemzetközi vendégekkel.

A résztvevők között volt Rishi Sunak brit kormányfő, Edi Rama albán miniszterelnök, valamint Elon Musk dél-afrikai származású amerikai milliárdos.

A római miniszterelnök úgy értékelte, nagyon nehéz év ér véget, és 2024 is "olyan jelentős kihívásokat mutat, melyekkel csakis magas eszméktől vezetett politikai közösség képes szembeszállni". "Minden lehetséges eszközzel megpróbálnak majd bennünket akadályozni. Attól tartok, hogy nem törvényes úton is" - fogalmazott Meloni.

Giorgia Meloni szerint a baloldal nem oktathatja ki európaiságból a jobboldalt Forrás: AFP/Tiziana Fabi

A migrációval kapcsolatban Giorgia Meloni elismerte, hogy az olasz közvélemény gyorsabb megoldást remélt az érkezések megállítására. Elismerte, hogy a migráció a legösszetettebb probléma, melyet kormányának meg kell oldania.

- hangoztatta Giorgia Meloni.

A vendégként meghívott Matteo Salvini, a szintén jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője kijelentette:

"Európában akkor győzünk, ha a versengés nem a jobboldali erők között zajlik, hanem ha a baloldalt szembesítjük az utóbbi évtizedekben általa végzett pusztítással. A baloldal a fejlődés és az emberiség ellensége az európai kontinensen".

Salvini hozzátette, csakis egységes jobbközéppel lehet elküldeni a baloldalt és Soros Györgyöt Európából.