14 óráig a jogosultak 32,38 százaléka adta le voksát a szerbiai választásokon

PÁSZTOR István; VUCIC, Aleksandar
Szabadka, 2023. november 4. Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök beszédet mond Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének búcsúztatóján a Bajai úti temetőben Szabadkán 2023. november 4-én. Balra Juhász Bálint, a VMSZ intézőbizottságának elnöke (b) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b2). Pásztor István 67 éves korában, október 30-án hunyt el. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Kora délutánig, 14 óráig a választásra jogosultak 32,38 százaléka adta le szavazatát az előrehozott parlamenti választáson Szerbiában, amelyet kormánypárti és ellenzéki politikusok is sorsdöntőnek neveztek.
Vágólapra másolva!

A tavalyi választáson 14 óráig 31,56 százalék adta le szavazatát. A várakozások szerint 20 óráig a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka az urnák elé járul. A tavalyi előrehozott parlamenti választáson 58,6 százalékos volt a részvétel.

Szavazata leadásakor Aleksandar Vucic köztársasági elnök közölte, magas részvételi arányra, és pártja, a Szerb Haladó Párt meggyőző sikerére számít.

"Amikor meggyőző sikerről beszélek, az azt jelenti, hiszek abban, hogy a Szerbia nem állhat meg nevű lista közel lesz az abszolút többség megszerzéséhez, vagy el is éri. Úgy gondolom, hogy ez fontos feltétele annak, hogy Szerbia a fejlődés és a siker útján járjon továbbra is" - húzta alá.

Ana Brnabic miniszterelnök - aki szintén az SNS tagja - a voksoláskor reményének adott hangot, hogy a szavazópolgárok az eddig elért eredményekre, a Szerb Haladó Párt programjára és jövőképére, valamint a gyűlölet elítélésére szavaznak, és hogy végül a "tisztességes és normális Szerbia" fog győzedelmeskedni.

A kormányfő szerint az utóbbi időszak egyik legpiszkosabb kampányán van túl az ország, egy olyan kampányon, amelynek során az ellenzék a köztársasági elnök családját, a szüleit és a gyerekeit is támadta.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormánykoalíció kisebbik partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elnöke, Ivica Dacic úgy fogalmazott: a választások az ország stabilitása és egysége miatt fontosak, Szerbia ugyanis sorsdöntő időszak előtt áll. Hozzátette, hogy az SPS számára is fontos voksolásról van szó, hiszen kiderülhet, milyen jövő várhat a pártra, mindazonáltal a politikus jó eredményben bízik.

A szintén a kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) megbízott elnöke, Pásztor Bálint rámutatott, hogy hatalmas küzdelem áll a párt mögött. "Az a választások tétje, hogy lesz-e hatékony érdekképviselete a közösségnek és a településeinknek, a városainknak, a falvainknak" - húzta alá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy "ugyan Szerbiában egy kicsit gyakrabban vannak választások, mint más országokban, de minden alkalmat ki kell használni annak érdekében, hogy utána a következő időszakban azt tudják a polgárok mondani, hogy hatékony érdekképviseletük van".

A Vajdasági Magyar Szövetség arra számít hogy "mindenki, aki számára a mi településeink fejlesztése fontos, illetve a Vajdaság sorsa fontos, támogat bennünket a választásokon annak érdekében, hogy hatékonyan folytathassuk azt a munkát, amelyet az elmúlt időszakban is végeztünk" - folytatta Pásztor Bálint.

A baloldali ellenzéki összefogás legnagyobb pártja, a Szabadság és Igazságosság Pártja vezetője, Dragan Djilas kiemelte: arra számít, nagyszámú választópolgár nyilvánítja ki akaratát vasárnap, a legnagyobb ellenzéki lista pedig minden demokratikus eszközzel meg fogja védeni ezt az akaratot.

Véleménye szerint nagy erő rejtőzik abban a népben, amely nem akar bizonytalanságban élni, hanem rendes, bűnözés és korrupció nélküli országra vágyik, ahol az oktatásba és az egészségügybe fektetnek, olyan országra, ahonnan a fiatalok nem akarnak elmenni.

A jobboldali Fogadalomtevők Szerb Pártjának elnöke, Milica Djurdjevic Stamenkovski úgy nyilatkozott, hiszi, hogy a választások után az általa vezetett lista a változások egyik legfontosabb eleme lesz, és a következő kormány fontos tagja lesz.

Reményét fejezte ki, hogy a választások éjszakáján azok a politikai erők tudnak majd a leginkább ünnepelni, amelyek változásokat hoznak Szerbiában, és amelyek azt szeretnék, hogy az ország jobb irányba induljon el.

A választási kampány során a kormánypártok az eddig elért eredményekre helyezték a hangsúlyt, és a munka folytatásához kértek támogatást, míg az ellenzék egyetlen üzenete a kormány megbuktatása volt.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizennegyedik parlamenti választás. A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első, nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatók.