Hatalmas választási botrány Németországban: részben meg kell ismételni a parlamenti választást

MERKEL, Angela Bundestag
Berlin, 2021. szeptember 7. Angela Merkel német kancellár a németországi választások előtti parlamenti vitán a törvényhozás berlini üléstermében 2021. szeptember 7-én. A szeptember 26-i német parlamenti választások után visszavonuló Merkelnek ez az utolsó tervezett kancellári beszéde az alsóházban, a Bundestagban. MTI/EPA POOL/Clemens Bilan
Vágólapra másolva!
A 2021-es berlini szövetségi választás részleges megismétlését rendelte el kedden a német alkotmánybíróság. A Bundestag választáson óriási káosz volt, részben a rossz szervezés, részben a Covid-lezárások miatt, részben azért, mert a lezárások ellenére éppen akkor rendezték a berlini maratont.
Vágólapra másolva!

A döntés értelmében a német főváros 2256 választókerületéből 455-ben kell majd újra voksolni. Ez azt jelenti, hogy minimálisan módosulhat ugyan a szövetségi parlament (Bundestag) összetétele, de a jelenleg kormányzó koalíció többsége nem kerülhet veszélybe.

A Bundestag már korábban elrendelte 431 választókerületben a választás megismétlését, de a jelenleg ellenzékben lévő konzervatív pártok az alkotmánybírósághoz fordultak azzal a kéréssel, hogy szélesebb körben rendelje el a választás megismétlését.

A 2021 szeptemberében tartott választáson Berlin számos választókerületben mutatkozott hiány a szavazólapokból, ezért a szavazókörök előtt hosszú sorok alakultak ki, így a szavazókörök csak jóval később zárhattak be a tervezettnél - írja a Magyar Nemzet.

A túlterheltség másik oka az volt, hogy a német fővárosban azon a napon bonyolították le az országos, a regionális és a helyi önkormányzati választást, továbbá egy helyi népszavazást, és ekkor tartották a berlini maratoni futást is.

A futóverseny miatt elrendelt útlezárások és az akkor még érvényben lévő koronavírus-korlátozások miatt kaotikus viszonyok alakultak ki a német fővárosban.