Önti a pénzt Brüsszel Ukrajnába, ezért akarják odaadni a magyarok pénzét is

European Commission President Ursula Von Der Leyen Visits Kyiv, Amid Russian Invasion Of Ukraine. NurPhoto General news Ukraine Crisis Unrest Conflict and war May 9 2023 9th May 2023 Ukraine War 2023 Horizontal WAR
European Commission President Ursula von der Leyen and Ukrainian President Volodymyr Zelensky shake hands after a joint a press-conference, during their meeting at National Sanctuary Complex Sophia of Kyiv in Kyiv, Ukraine 9 May 2023, amid Russian invasion of Ukraine. European Commission President Ursula von der Leyen has arrived in Kyiv to celebrate Europe Day together with Ukrainians and stated that Ukraine is part of a single European family, according to local media. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Amióta kitört az ukrán-orosz háború, az Európai Unió hatalmas összegeket különített el Ukrajna számára. A Kiel Institute, egy német gazdasági kutatóintézet adatai szerint az EU 2022 februárja óta 84 milliárd eurót adott különböző támogatások formájában, és akkor még nem is esett szó a különböző európai országok további támogatásairól - közölte a Mandiner. 
Vágólapra másolva!

A Kiel statisztikái alapján a támogatásokra való hajlam 2023 augusztusa és októbere között drámaian lezuhant: 90%-kal kevesebb pénzt ajánlottak fel a nyugati hatalmak Ukrajnának, mint egy évvel korábban.

Az EU intézmények elsősorban pénzügyi segélyeket adtak, és

Ezeken az összegeken túl Németország eddig több mint 20 milliárd eurót adott a háborúban álló országnak.

Újabb csomag

Bár az európai gazdaságot megtépázta a Covidra, majd az ukrán-orosz háborúra adott válasz, most mégis újabb hatalmas összeget terveznek adni Kijevnek.

Az EU ugyanis egy újabb 50 milliárd eurós csomagot szeretne elfogadni, amelyet azonban Magyarország megvétózott.

Orbán Viktor csütörtökön a Hír TV-ben elmondta:

A miniszterelnök szerint az is kifogásolható, hogy az EU ezt a támogatást hitelből szeretné finanszírozni.

Mindeközben Magyarország nem kapta meg a neki járó forrásokat, és így könnyen lehet, hogy a magyarok pénze Ukrajnába kerül – mondta Orbán Viktor. Eddig 10 milliárdot sikerült felszabadítani a Magyarországnak járó 32 milliárdból.

A kormányfő szólt arról is, hogy a korábban közösen felvett hitelből még egyetlen fillért sem kapott Magyarország, tehát a magyar parlamenti képviselőket nem lehet meggyőzni arról, hogy még egy közös hitelfelvételbe menjen bele az ország.

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy

mert ezeket át akarják irányítani Ukrajnába, és ugyanezt szeretnék a szerinte Soros által irányított amerikai demokraták is. Egyelőre sikerült ebből 10 milliárdot megszerezni – tette hozzá.

A Financial Times szerint azon dolgozik az EU, hogy kikerülje Magyarországot és odaadja a pénzt Ukrajnának. Legközelebb február 1-én fog sor kerülni egy rendkívüli találkozóra Brüsszelben, ahol a kérdés újra napirendre fog kerülni.