Hidvéghi Balázs: Tusk lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot

Hidveghi Balázs
A választások tétjéről beszélt Hidvéghi Balázs
Vágólapra másolva!
Hátborzongató, ami Lengyelországban zajlik, a Donald Tusk-féle új liberális kormány lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot és a hatályban lévő törvényeket - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A napilap pénteki számában megjelent cikk emlékeztet arra, hogy Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a héten

felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a köztelevízióban.

A lépés a Lengyelországot két ciklus óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felháborodását váltotta ki, Andrzej Duda lengyel elnök pedig tegnap "kirívó alkotmánysértésről" beszélt az ügy kapcsán. A Tusk-kormány határozatának végrehajtására még a rendőrséget is kivezényelték a lengyel köztelevízió székházához.

Hidvéghi Balázs közölte:

Mindez jól mutatja, hogy mivé torzult mára a baloldali-liberális politika - vélekedett Hidvéghi Balázs. Hozzátette: egy demokratikus jogállamban ez elfogadhatatlan, minden írott és íratlan szabállyal ellenkezik, és semmiféle választási győzelem nem ad felhatalmazást ilyen gyakorlatra.

Hidvéghi Balázs: Tusk lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot Forrás: Origo

Külön figyelemre méltó, hogy ezt egy olyan koalíció teszi meg, amely az elmúlt években folyamatosan a jogállamiságra hivatkozva támadta a PiS-kormányt, valamint Magyarországot - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Donald Tusk kampányának egyik kulcsfontosságú pontja volt, hogy megválasztása esetén megindulnak az eddig jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós források. Hogy Brüsszel mit lép a példátlan, már-már diktatórikus döntésre, az egyelőre rejtély, ugyanis eddig semmiféle reakció nem érkezett.

Amilyen mértékű kettős mérce és politikai cinizmus uralkodik Brüsszelben, bizonyos értelemben nem is meglepő, hogy még nem szólaltak meg

- mutatott rá a politikus. Mivel a számukra kedves politikusok kerültek hatalomra - folytatta -, akik úgy táncolnak, ahogy Brüsszel fütyül, így most csendben vannak.