Iránban megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt fejkendőt

hijab, arab, nő, fejkendő, illusztráció,
közel-keleti viselet (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Az iráni igazságszolgáltatás 74 korbácsütésre ítélte Roja Hesmati kurd aktivistát azért, mert fedetlen fővel lépett az utcára. Az érintett a büntetés végrehajtásáról Facebook-bejegyzésben számolt be.
Vágólapra másolva!

A büntetést a törvénynek megfelelően hajtották végre - írta a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja.

Az irániak a közösségi médiában nagyfokú felháborodással reagáltak a történtekre - írta a dpa német hírügynökség.

Hesmatit áprilisban vették őrizetbe, miután közzétett egy fotót magáról, amelyen nem viseli a nők számára kötelező fejkendőt - jelentette a Sarg című iráni napilap. Ezután számos jogi váddal szembesült.

- mondta az újságnak ügyvédje, Masziar Tatati. Az erkölcsi vétségek miatt kiszabott korbácsütés azonban érvényben maradt.

illusztráció Forrás: Shutterstock/Bojan Milinkov

Hesmati októberben számolt be az ítéletről Facebook-oldalán, amely már nem nyilvános.

Január 3-án Hesmati azt írta, hogy egy idézést követően ügyvédjével együtt megjelent a hatóságok előtt. Azt a helyet, ahol megkorbácsolták, "középkori kínzókamraként" jellemezte. Több mint egy évvel ezelőtt, 2022 szeptember 16-án a hatóságok a kendőviselési szabályok megsértése címén őrizetbe vették a kurd származású Mahsza Aminit,

aki az őrizetben meghalt, miután szemtanúk szerint - súlyosan bántalmazták.

Halála évtizedek óta a legsúlyosabb tiltakozásokat váltotta ki a közel-keleti országban. A hatóságok erőszakkal fojtották el a megmozdulásokat. Azóta egyre több iráni nő tiltakozik a fejkendőviselési kötelezettség ellen.

illusztráció Forrás: NurPhoto via AFP/Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Morteza Nikoubazl

Nincs könnyű helyzete a nőknek Iránban. Öt éve 29 nőt tartóztattak le amiatt, mert nem viseltek semmit a fejükön. Tizenhat évvel ezelőtt egy másik helyni nő megmentéséért indult nemzetközi akció. Azzal vádolták, hogy megcsalta férjét. A szeretőjét már korábban halálra kövezték, rá is ez sors várt. Rágózásért, alkoholivásért és alkohol árusításáért is nyilvános korbácsolás jár. De a világsztárokat sem kímélik az irániak. Tavaly derült ki, hogy egészen szürreális büntetésre számíthat Cristiano Ronaldo, ha megpróbál bemerészkedni Iránba.