Kiutasított migránsok gázoltak halálra egy Brüsszel ellen tüntető gazdát és kislányát Franciaországban

francia, migráns, gázolás
A picture taken on January 23, 2024 shows the destroyed vehicle which killed a woman and seriously injured her husband and teenage daughter when they were run over at dawn at a farmers' roadblock in Pamiers, in the Ariege region of France. A car rammed into a roadblock put up by protesting farmers in southwestern France on January 23, 2024, killing a woman and seriously injuring her husband and teenage daughter stationed there. The three occupants of the car that crashed into the barrier were taken into police custody. The incident occurred in the Ariege department in the southwestern Occitanie region which has been a focal point of farmers' protests in recent days. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Három cigarettacsempész illegális migráns megölt egy állattenyésztő nőt és kislányát Franciaországban, a gazdatüntetések alatt. Egyszerűen a tüntetők közé hajtottak és halálra gázolták őket. Mindhármukat kiutasították már, mégsem tudták kitoloncolni őket. Lassan egy hete tartanak a francia gazdák tiltakozó akciói, azok után, hogy Németországot gyakorlatilag megbénította a német gazdák elégedetlensége miatti tüntetéshullám. 
Vágólapra másolva!
A halálra gázolt Alexandra Sonac és kislánya, Alexandra férjével és kisebbik lányukkal egy családi fotón
A harmincas éveiben járó Alexandra Sonac férjével és kislányával a gazdák életét megkeserítő kormányzati intézkedések ellen tüntetett, amikor - a legfrissebb hírek szerint - cigarettacsempész migránsok halálra gázolták.
Alexandra Sonac
A német gazdák követeléseihez hasonlóan most már Franciaországban is tüntetnek a gazdák, utakat, autópályákat zárnak le és egyértelműen megfogalmazták követeléseiket: az adminisztráció egyszerűsítése mellett követelik, hogy a kormányzat ne tiltsa be a növényvédő szereket, illetve a gázolaj folyamatosan emelkedő árát fagyasszák be.
Hatalmas a gazdák elégedetlensége Forrás: Hans Lucas via AFP/Frédéric Scheiber / Hans Lucas/Frederic Scheiber
Nagyon fontos követelésük az is, hogy a természeti katasztrófák után az eddiginél sokkal gyorsabban kapjanak kártalanítást a károkat szenvedő gazdák, akik azt is szeretnék elérni, hogy a kormány arra kényszerítse a nagy élelmiszerláncokat, hogy terményeikért többet fizessenek.

Vagyis súlyos megélhetési gondokkal küzdenek és ebből most elegük lett.

A kedd hajnali kegyetlen gázolás az egyik demonstráción történt és egész Franciaországot megrázta.
Egy autó belehajtott a gazdák által emelt útzárba az Ariège-megyei Pamiers-ben. Elgázolt egy állattenyésztő házaspárt és 12 éves kislányukat. Az anya azonnal meghalt, a kislányt mentőhelikopterrel vitték kórházba, de ott ő is meghalt. Az autóban három illegális migráns ült, akiket őrizetbe vettek.
Forrás: AFP/-
Sajtótájékoztatóján Ariège prefektusa kiemelte, az útlezárás megfelelt minden szabálynak, és az autóban ülők pontosan tudták, hogy tilos behajtani. A kocsiban egy migráns házaspár és szintén bevándorló barátjuk ült. Emberölés miatt nyomoznak ellenük.
Forrás: Hans Lucas via AFP/Frédéric Scheiber / Hans Lucas/Frederic Scheiber
Később kiderült, a három örmény bevándorlót már decemberben kiutasították, de eltűntek és a rendőrök nem találták őket. Most egyikük - a sofőr - ellen emberölés miatt nyomoznak, a másik kettő kiutasítási őrizetben van.
A legnagyobb francia gazdaszakszervezet, az FNSEA elnöke, Arnaud Rousseau támogatásáról biztosította a gazdákat, ahogy fogalmazott „a mezőgazdaság számára ebben a különleges időszakban egy ilyen tragédiát nehéz elviselni. Mindenekelőtt szeretném elmondani a helyszínen lévő embereknek, hogy minden francia gazdálkodó teljes támogatását élvezik".
A tragikus balesetre való tekintettel a „Fiatal Gazdák” szövetség és az Ariège-i gazdaszakszervezet feloldották az útblokádot. A franciaországi (és németországi) gazdaelégedetlenség oka és felelőse François-Xavier Bellamy, a Republikánusok európai parlamenti frakcióvezetője szerint egyértelműen az Európai Bizottság, amely teljesíthetetlen adminisztratív terheket ró a gazdákra.
Bellamy úgy látja, hogy Brüsszel 2020-ban meghirdetett a „Farmról a villáig” programja és stratégiája az agrártermelés „kizöldítésére” hivatkozva drasztikus termeléscsökkentést idéz elő (2030-ra 13%-al csökken a termelés), súlyosan rombolni fogja az egyes tagállamok élelmezési szuverenitását, és arra kényszeríti őket, hogyan olyan országokból vásároljanak élelmiszert, ahol nem környezettudatos termelés folyik.

Friss belga hírforrások szerint már szervezkednek a vallon gazdák és a jövő hétre legkevesebb 5 tüntetéssel kell számolni az ország déli részén. A vallon gazdaszakszervezet vezetője, Marianne Streel azt nyilatkozta, hogy a vallon gazdáknak elegük van az európai agrárpolitikából.

A gazdatüntetések jelenlegi hulláma Németországból indult, ahol több ezer elégedetlen gazda vonult utcára. A gazdák azt követelik, hogy a kormány ne vessen ki adót a mezőgazdasági járművekre és ne csökkentse az üzemanyag-kedvezményüket.