Társkereső oldalakon csalják a bűnözők ebbe a városba áldozataikat, akiket aztán megölnek

Medellín kartell, Medellin Cartel, Pablo Escobar, kolumbiai drogkartell és terrorista jellegű bűnszervezet
BOGOTA, COLOMBIA - JANUARY 12: Photographs of the fall of the leaders of the cartels of Medellin and Cali respectively (Pablo Escobar and The Rodriguez brothers) are seen at the exhibition of 'History of the Violence in the Country' in Bogota, Colombia on January 12, 2018. Visitors have an access to those evidences seized by the investigating authority during the 25 years of existence and the fight against crime. (Photo by Juancho Torres/Anadolu Agency/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Utazási figyelmeztetést adtak ki egy népszerű kolumbiai turisztikai célpontra: Medellín városában a hírek szerint a Tinder, a Bumble és a Grindr társkereső alkalmazásokkal ejtik csapdába a kiszemelt áldozatokat, akiket először bedrogoznak, majd kirabolnak és a legtöbb esetben meg is gyilkolnak. 
Vágólapra másolva!

Medellín-t, ami Bogotá után a második legnagyobb kolumbiai város, korábban a világ egyik legveszélyesebb városaként tartották számon. Ez a drogkartellek által az 1980-as évek végén kirobbantott városi háború eredménye volt. Később azonban a gyilkossági ráta 95 százalékkal, a szélsőséges szegénység pedig 66 százalékkal csökkent.

Így Medellín ma már biztonságosabb városnak számít, mint az Egyesült Államokbeli Baltimore, St. Louis, Detroit és New Orleans.

Legalábbis elvileg, illetve egy időre..

A Pablo Escobar által finanszírozott Medellín kartell székhelyeként a város az Escobar által vezetett szervezet és a konkurens szervezetek, például az "El Cartel del Valle" közötti véres háború és terror áldozata lett. Escobar halála után azonban a bűnözési ráta a városban drámaian csökkent.

Az új évezredben az erőszakos halálesetek több mint fele a város egyes részein működő bűnbandák közötti összecsapásoknak tulajdonítható. Míg 1991-ben 7.273 gyilkosság történt, addig 2017-ben 577 hajtottak végre. A városban több mint 1.100 biztonsági kamera és több mint 7.000 rendőr van.

Fényképek a medellini és a cali kartell vezetőinek bukásáról Forrás: Getty Images/Juancho Torres

Egy amerikai állampolgár újabb rejtélyes gyilkosságát követően azonban az amerikai nagykövetség arra figyelmeztette a Medellín-be látogató amerikai turistákat, hogy a Tinder, a Grindr és a Bumble társkereső alkalmazások használatának itt sokkal nagyobb a kockázata, és főleg teljesen eltérő módon veszélyes az idegenekre nézve.

Erre remek bizonyíték Tou Ger Xiong, egy 50 éves minnesotai hmong-amerikai közösségi aktivista és humorista, akinek

holttestét tavaly decemberben találták meg a hegyvidéki város melletti elszigetelt erdőben.

A hmong nép Kelet- és Délkelet-Ázsia egyik őslakos csoportja, közülük az Egyesült Államokban 368.609-en élnek.

Tou Ger Xiong azért ment másodszor is Medellínbe, hogy találkozzon azzal a nővel, akivel egy társkereső oldalon jött össze, és aki, mint utóbb kiderült, ahhoz a baráti társaságához tartozott, akiket az első útja idején ismert meg. Testvére, Eh Xiong a BBC-nek elmondta, hogy Tou Ger a halála előtti napon felhívta őt telefonon, és kért tőle 2.000 dollárt, de azt már nem magyarázta meg, hogy miért van szüksége a pénzre (amit egyébként még aznap átutalt testvére bankszámlájára. Másnap Eh azt az információt kapta, hogy testvérét elrabolták, és váltságdíjat követelnek érte, de még ugyanaznap meggyilkolták. A halálával kapcsolatban három felnőttet és egy tinédzsert tartóztattak le. A New York Post értesülései szerint Tou Ger Xiong-ot egy robledói lakásban tartották fogva. Elrablói megkötözték, elvették a hitelkártyáit, telefonját és pénztárcáját. Xiong aznap este 7 óra körül telefonált egy másik kolumbiai barátjának, akinek azt mondta, hogy éppen fegyvert tartanak a fejéhez, és 2.000 dollár váltságdíjat követelnek a szabadon bocsátásáért. De annak ellenére, hogy Xiong családja azonnal átutalta a megadott bankszámlára a kért összeget, a humoristát megölték, és a holttestét a La Corcovado szakadékba dobták.

image

Az egyelőre még a mai napig sem világos, hogy a társkeresőn megismert nőnek köze van-e a rejtélyes gyilkossághoz, mindenesetre Tou Ger egyike annak a nyolc amerikainak, akiket tavaly novemberben és decemberben gyilkoltak meg Medellínben gyanús körülmények között. Ez pedig már bőven elégséges oknak bizonyult az amerikai kormány számára ahhoz, hogy kiadja a hivatalos figyelmeztetést a várossal kapcsolatban. A figyelmeztetés szerint felmerült az akaratlan kábítószer-túladagolás és a gyilkosság gyanúja. Bár az amerikai külügyminisztérium úgy véli, hogy a haláleseteknek nincs közük egymáshoz, kiemelte, ezekben közös jellemvonás volt a drogozás, a kábítószer túladagolás, a rablás, és az online társkereső alkalmazások használata is. A nagykövetség arra is figyelmeztetett, hogy a bandák társkereső alkalmazást használnak az áldozatok elcsábítására, akiket elrabolnak, majd bedrogoznak, kifosztanak és meggyilkolnak, amikor ebbe a városba látogatnak.

Medellin idegenforgalmi szerve szerint a városban az erőszakos turista-halálesetek száma 29 százalékkal, a turisták ellen elkövetett lopások száma pedig 200 százalékkal nőtt 2023 utolsó harmadában az előző évekhez képest. Az idegenforgalmi szerv azt is elárulta, hogy tavaly a legtöbb gyilkosság áldozata amerikai volt.

Az Origo beszámolt arról is, hogy az idei kolumbiai földcsuszamlásokban mintegy 33 ember veszítette el az életét.

Az Origo hosszan írt minden idők leggazdagabb bűnözőiről is, akik között van egy kolumbiai narkoterrorista is.

Az Origo írt arról a kolumbiai drogbáróról is, aki épp az esküvőjét szervezte, amikor elfogták.

Forrás: Daily Star