Itt a kegyetlen igazság az ukrán katonákról

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.02.05.,  in the direction of Bakhmut 2024,Clashes,clashes between Russia and Ukraine,Conflict,directi Horizontal
Vágólapra másolva!
A Breitbartnak adott interjút Daniel L. Davis, a Defense Priorities nevű washingtoni külpolitikai agytröszt vezető munkatársa és katonai szakértője, aki 21 év aktív szolgálat után alezredesként vonult nyugdíjba az amerikai hadseregtől. Azt mondta, hogy Ukrajnának esélye sincs megnyerni a háborút.
Vágólapra másolva!

Daniel L. Davis a lapnak kijelentette, hogy Ukrajna számára nincs út a katonai győzelemhez.

Ukrajna számára nincs lehetőség arra, hogy valaha is megnyerje a háborút, ahogyan azt Oroszországnak az 1991-es határig való visszaszorításával definiálják. Ez soha nem fog megtörténni

- hangsúlyozta.  "Nem érdekel, hány évig harcolnak, vagy hány millió tüzérségi lövedéket biztosít számukra a Nyugat - ez soha nem fog változtatni a helyzeten" - tette hozzá. 

Ukrajna, Caesar
Ukrán katonák egy 155 mm-es Caesar 8x8-as kerekes önjáró tarackból készülnek kilőni
Fotó: AFP/Genya Savilov

Davis szerint Zelenszkij nem hajlandó semmiféle tárgyalásos megegyezésre, inkább mindent vissza akar szerezni, "még ha ez évekbe is telik". Úgy látja, az országnak nincsenek meg ehhez a kapacitásai és csapatai, hiszen már most is "a hordó alját kapargatják". 

Nem tudják pótolni a [katonák] veszteségeiket, havonta több veszteséget szenvednek el, mint amennyi utánpótlást tudnak mozgósítani.

Ráadásul - jegyezte meg - "ha erőszakkal mozgósítanak embereket olyan szinten, mint amilyen szinten most vannak, azok nem lesznek jó katonák". Elmondta, Ukrajnának a háború során már legalább félmillió halottja vagy sérültje van, vagyis aki a háború kezdetén még egyenruhában volt az vagy meghalt vagy megsebesült.

Tehát gyakorlatilag a semmiből próbálnak egy új hadsereget létrehozni, ami azt jelenti, hogy senkinek sincs tapasztalata a kulcsfontosságú szinteken

 - tette hozzá.

A katonai szakértő kiemelte, hogy az átlagos besorozott ukrán katona 43 éves. "Ukrajna havonta több embert veszít, mint amennyit pótolni tud. Szóval a számok egyszerűen nem működnek, bármilyen lehetőséget is akarunk nézni. A háborúnak vége, és ezt a háborút nem Ukrajna fogja megnyerni".

Ukrajna, Oroszország, konfliktus, háború,
Már több mint két éve zajlik az orosz-ukrán háború
Fotó: Anadolu via Getty Images/2023 Anadolu/Anadolu 

Davis nem értett egyet azokkal sem, akik azt követelik, hogy tovább támogassák egy újabb csomaggal Ukrajnát, mert az megváltoztathatja a háború dinamikáját. "Ha Zelenszkijnek igaza van, akkor ez egy többéves megállapodás, amelynek [tovább] kell folytatódnia. Tehát mi Nyugat-Európával együtt körülbelül 200 milliárd dollárt adtunk, talán egy kicsit többet is, a háború első 18 hónapjában, több ezer felszereléssel együtt" - mondta. "Nyilvánvalóan ez semmit sem ért az offenzíva során."

A volt alezredes azt állította, hogy ha valaki úgy dönt, hogy "logikus, racionális és hajlandó a dolgokat úgy nézni, ahogyan azok a helyszínen vannak", akkor senki sem fog "arra a következtetésre jutni, hogy ezt a háborút Ukrajna megnyerheti".

Davis a háború azonnali befejezése mellett is állást foglalt.

Legyen azonnal tűzszünet, és utána jöjjön a tárgyalásos rendezés, még ha ez még egy évig is eltartana

- mondta.