Titkos tárgyalásokat kezdett egy NATO-ország Ukrajnáról

Minister of Defense visits Tank Battalion 203 leopárd német tank tank leopard
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vágólapra másolva!
A német sajtó szerint Németország Indiától vásárolna lőszert Ukrajna számára. A szakértők és a média jelentése szerint még számos más országgal folytathatnak titkos tárgyalásokat a hiánycikk szállításáról.
Vágólapra másolva!

Németország közvetítőkön keresztül bizalmas tárgyalásokat folytat Indiával az Ukrajnának szánt lövedékek vásárlásáról – írja a Der Spiegel alapján a Meduza.

A kiadvány megjegyzi, hogy India "több százezer" tüzérségi lövedéket tárol. A tárgyalások titokban zajlanak, mivel India "még mindig baráti kapcsolatokat ápol Moszkvával".

A Der Spiegel azt is feltételezi, hogy hasonló, Ukrajna érdekeit szolgáló tárgyalások lehetségesek többek között arab országokkal is. 

Ezek közül néhányan nagy lőszerkészletekkel rendelkeznek. A lap által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy a Balkánon és több afrikai országban is van lehetőség lőszergyártásra. Németország és India nem kommentálta a tárgyalásokról szóló információkat.

Az Európai Unió 2023 márciusában ígéretet tett arra, hogy 12 hónapon belül egymillió tüzérségi lövedéket biztosít Ukrajnának - először a meglévő készletek terhére, majd a közös beszerzésekre vonatkozó szerződések megkötésével és az ipari kapacitás növelésével. 2024. január végén Josep Borrell azt mondta, hogy az uniós országok csak valamivel több mint 500 000 lövedéket tudnak majd szállítani Ukrajnának márciusig.

 Az EU 10 hónap alatt mindössze 330 ezer lövedéket tudott Kijevnek biztosítani 

–  jegyezte meg Borrel.

Rusztem Umerov, az ukrán védelmi minisztérium vezetője elmondta, hogy a nyugati partnerek által Ukrajna számára kiutalt fegyverek mintegy felét nem szállították le időben.