Drámai bejelentés: komoly lépésre szánta el magát Oroszország a NATO bővítése miatt

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov.
Fotó: Silvia Izquierdo
Vágólapra másolva!
Válaszul Finnország és Svédország NATO-csatlakozására Oroszország további fegyvereket fog telepíteni az újonnan létrehozott moszkvai és leningrádi katonai körzetekbe - közölte Szergej Lavrov külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Már meghoztuk a szervezeti döntéseket, létrejött a moszkvai katonai körzet és a leningrádi katonai körzet. Oda további fegyvereket fogunk telepíteni, amelyek megfelelnek azoknak a kihívásoknak, amelyek Finnország és Svédország NATO csatlakozásával jelentkezhetnek" - hangsúlyozta.

A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripen a kecskeméti repülőbázison. A gyakorlaton a Magyar Honvédség öt Gripennel és ötven katonával vett részt.
A NATO Tiger Meet elnevezésű nemzetközi repülőharcászati gyakorlatáról, Spanyolországból hazaérkező Gripen a kecskeméti repülőbázison.
Fotó: Fotó: Ujvári Sándor - MTI 

Lavrov megjegyezte, hogy meglepő, hogy Finnország és Svédország a NATO-hoz való csatlakozással feladta semlegességét.

"A jószomszédi viszony hosszú évtizedei veszendőbe mentek" - mutatott rá a miniszter.

Finnország és Svédország az ukrajnai háború megkezdése után kérte a NATO-hoz való csatlakozást. Helsinki hivatalosan 2023. április 4-én lett a szövetség 31. tagja. Stockholm csatlakozási ceremóniája a szövetséghez a közeljövőben lesz - írja a Ria Novosti.