Egy ember meghalt, többen megbetegedtek egy japán étrend-kiegészítő miatt

Vágólapra másolva!
Meghalt egy ember, aki évekig fogyasztotta a japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrend-kiegészítőt. Ezt maga a gyártó jelentette be kedden.
Vágólapra másolva!

Többen megbetegedtek, egy ember pedig meghalt, ők mind a  japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrendkiegészítőt szedték - jelentette be a vállalat, amiről az MTI számolt be.

Az áldozat körülbelül három éven át, 2021 áprilisa és 2024 februárja között rendszeresen fogyasztotta a terméket, összesen 35 dobozzal vett belőle.

 A vállalat vizsgálja az összefüggést az érintett halála és az étrendkiegészítő tartós fogyasztása között.

tabletta, étrendkiegészítő, gyógyszer,  étrendkiegészítő készítmény,

Fotó: Northfoto

Az oszakai központú gyógyszergyártó cég tájékoztatott, már több mint hetvenen kerültek kórházba, miután fogyasztottak a termékből. 

Nagyjából 300 ezer dobozt hívtak vissza a koleszterincsökkentő készítményből további négy, a Kobayashi Parmaceutical által gyártott termék mellett vesével kapcsolatos panaszok és más egészségügyi problémák miatt érkezett bejelentések után.

A vállalat múlt hét pénteken beismerte, hogy 13 embernél a termék fogyasztása miatt alakult ki veseelégtelenség vagy egyéb egészségügyi probléma.

Kínában felfüggesztették a visszavont termékek online értékesítését. 

Tájékoztatták az embereket, hogy a vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A gyógyszergyár viszont tagadja, hogy termékeikben lenne citrinin.

A Kobayashi Parmaceutical 52 vállalatnak adott el vörös rizsport, többek között élelmiszergyártóknak is, a nagykereskedők és viszonteladók miatt azonban több helyre is juthatott az alapanyagból. 

A gyógyszergyártó felszólította a partnereit, vonják vissza a port tartalmazó termékeiket. A cég 2023-ban mintgey 18,5 tonnányi vörös fermentált rizsport állított elő, ebből 16,1 tonnát különböző vállalatoknak adott el.

 Vezetőik kártérítés kifizetését fontolgatják az érintett károsultak részére.

A vörös fermentált rizsport ételszínezékként és ízesítőként is használják, ezért országszerte lehetőség van a port tartalmazó élelmiszerek visszavonására.

Az Egyesült Államokban gyerekek halálát okozta egy népszerű étrendkiegészítő. Egy népszerű termék rákot és súlyos szívproblémákat is okozhat.