Megmérgezték a korrupció miatt nyomozó rendőröket: mi jöhet még a brüsszeli mocsárban?

Vágólapra másolva!
Itt az újabb döbbenetes fordulat a brüsszeli korrupciós botrányban: rengeteg kábítószert találtak a brüsszeli korrupciós botrány egyik nyomozójának vérében, miután belső vérzéssel kórházba szállították, és jó eséllyel másik két nyomozót is ugyanezzel a droggal mérgeztek meg Brüsszelben. Időközben kiderült, három hónappal lebukása előtt Eva Kaili úgy alapított egy NGO-t, hogy az egyik társalapító ellen már akkor nyomozás folyt Belgium egyik legnagyobb korrupciós ügyében, és erről a szabályok ellenére nem tájékoztatta az Európai Parlamentet.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli ügyészség gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást három rendőr, köztük a brüsszeli korrupciós botrány egyik vezető nyomozójának lehetséges megmérgezése miatt.

Tájékoztatjuk önöket, hogy gyilkossági kísérlet miatt feljelentést tettek. A nyomozás érdekében nem nyilatkozhatunk bővebben az ügyről

– közölte az ügyészség csütörtökön a Politico című lap megkeresésére.

A múlt hónapban a rendőrség őrizetbe vette a három rendőrt, miután komoly rendbontást okoztak egy Brüsszel központjában lévő bárban, ahol ittas állapotban verekedtek - írja a Magyar Nemzet.

A letartóztatás éjszakáján az egyik rendőr belső vérzés miatt kórházba került, és hasi műtéten esett át. A vérvizsgálat kimutatta, hogy nagy dózisú amfetamin volt a vérében – jelentette a Het Laatste Nieuws belga lap.

A férfi szervezetében 12 órával az események után még mindig hatalmas dózisú amfetamin volt. A férfi nem emlékszik arra az éjszakára a kávézóban, és a vele lévő kollégák sem. Egy névtelenséget kérő rendvédelmi tisztviselő a Politicónak elmondta, hogy a rendőrség hamarosan megvizsgálja a többi rendőrt is, mert arra gyanakodnak, hogy őket is a kábítószerrel mérgezték meg.

Nyomozás alatt lévő emberekkel alapított NGO-t Kaili

Mint arról korábban beszámoltunk, tovább dagad a botrány a sok millió eurós korrupciós botrányba belebukott görög EP-képviselő, Eva Kaili körül. Kiderült, hogy letartóztatása előtt olyan üzletemberekkel alapított "civil" szervezetet, akik ellen már akkor nyomozás folyt. Ráadásul az NGO alapítását - a szabályokat megszegve - nem jelentette be az Európai Parlamentben.

2022. december óta rázza a brüsszeli politikai életet a brüsszeli korrupciós botránysorozat, melynek során európai parlamenti képviselőket, munkatársakat vagy épp EU körül dolgozó civileket és lobbistákat gyanúsítottak meg idegen országokkal kapcsolatban korrupcióval.

Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament egyik alelnöke bukott meg a botrányban, aki előbb börtönbe, majd 2023 áprilisában elektronikus nyomkövetővel házi őrizetbe került.

Később fontos dokumentumokba nyert betekintést a Politico: többek között azon rendőrségi kihallgatások leiratába is belenézhettek, amelyek Eva Kaili, Pier Antonio Panzeri, Francesco Giorgi, és Andrea Cozzolino vallomásait tartalmazzák. Pier Antonio Panzeri december 9-i vallomásának leirata szerint például a rendőrségnek azt nyilatkozta:

amit kaptam – elismerem, hogy nem hivatalosan – tanácsadásért kaptam, nem pedig korrupciós céllal.

A korábbi EP-képviselő azt is mondta a rendőröknek, hogy csak információkat biztosított, „nem tett lépéséket" Katar érdekében.

A Politico cikke ugyanakkor rámutat, hogy alig egy hónappal később (2023 januárjában) Panzeri elismerte bűnösségét az ügyészekkel kötött vádalkuban. A brüsszeli lap szerint Panzeri ügyvédje a Politiconak azt írta: „nem kommentálják az esetet".

Forrás: Origo

Nevetséges magyarázkodás

2022. december 10-én, első kihallgatásán Eva Kaili azt vallotta a nyomozóknak, hogy megdöbbentették a vádak. Meglehetősen ellenszenves módon az élettársát próbálta okolni mindenért. Azt mondta: eljutotta arra a pontra, ahol már senkit nem ismer meg, még a párját sem.

Azt gondolta, hogy „Giorgi idealista, nagyon kedves" – mondta a nyomozóknak Kaili párjáról. Letartóztatásuk napját pedig a teljes pánik napjaként írta le.

Elmondta, hogy amikor Giorgit és az apját letartóztatták, utóbbit egy bőröndnyi pénzzel, amit ő adott neki, azt hitte, hogy a lányát átadják majd a szociális szolgálatnak. Párja letartóztatásának és autójának lefoglalásának híre hallatán azt hitte, hogy partnerét autóbaleset érte. Aztán kiszúrt egy cikket egy belga lapban, amely Panzeri (Kaili párjának „mentora" – a szerk.) neve mellett nagy mennyiségű pénzt tüntetett fel, amiről eszébe jutott, hogy a korábbi EP-képviselő egy bőröndöt és némi készpénzt hagyott az ő (Eva Kaili – a szerk.) lakásán (vagyis azt próbálta elhitetni, hogy addig nem volt neki gyanús a bőröndnyi készpénz..

Arra gondolt, hogy a pénz talán „nem jó" helyről származik, és megkérte az édesapját, hogy vigye el a lakásából a telefonnal és laptoppal együtt, amit Giorgi dolgozószobájában talált.

Korábban sosem gondoltam rá, honnan származhat a pénz - magyarázkodott. Kaili ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen hálózat tagja lenne és minden döntését, amely Katarnak kedvezhetett – érvelt– hivatalos ügyben hozta, az EU intézményeinek nevében, annak érdekében, hogy jó kapcsolatot alakítsanak ki az olajban és gázban gazdag országgal.

Egy másik kihallgatáson, kilenc nappal később a rendőrség a táskákra és a készpénzre összpontosított. Kaili itt már azt mondta, hogy

részben Giorgi széfjéből származik a pénz, amit Panzeri bőröndjében találtak, mivel azt ő tette a bőröndbe.

 

Eva Kaili Forrás: Facebook

 

Kaili továbbá egy másik, a széfben található táskát is azonosított, mégpedig a sajátjaként, amely 30.000-40.000 eurót tartalmazott és amelyet elővigyázatosságból tartott, „nukleáris támadás" esetére.

A Politico szerint Kaili ügyvédje hangsúlyozta a pontos beszámoló szükségességét, de nem kívánt bővebben nyilatkozni. Kaili ügyvédei egyébként jogi kifogással éltek az ügyel kapcsán, azt állítva, hogy a belga hatóságok helytelenül jártak el a bizonyítékgyűjtési folyamat során, és belső vizsgálatot kezdeményeztek, amely folyamatban van.

A politikai befolyásvásárlás korrupt rendszere működik Brüsszelben

Még tavaly decemberben az európai parlamenti képviselők aggodalmuknak adtak hangot a korrupció kiterjedtségével kapcsolatban, és lassúnak találták a belga hatóságok nyomozásának haladását. 

Sokak szájából hallottam, hogy Brüsszelben valami romlott… és rendkívül óvatosnak kell lennünk, mert a demokráciába és az intézményekbe vetett bizalom szinte minden tagállamunkban csökken. Amire az emberek dühösek, az a korrupció, a politikusok meg nem érdemelt, megmagyarázhatatlan kiváltságai, és úgy gondolom, hogy ezzel foglalkoznunk kell

− mondta zavartan Vera Jourova európai uniós biztos az Európai Parlament a brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatos vitáján.

Az egyórás megbeszélésen a közelmúltban felszínre került, a nyomozással kapcsolatos dokumentumokat illetően több képviselő aggodalmának adott hangot egyrészt a korrupció lehetséges kiterjedtségével, illetve azzal kapcsolatban, hogy mi minden kerülhet még napvilágra.

A vita során felszólalt Tóth Edina fideszes EP-képviselő is, aki rámutatott, hogy jelenleg a politikai befolyásvásárlás korrupt rendszere működik Brüsszelben.

Hol a Soros-birodalom, hol pedig harmadik országok a haszonélvezői

– fogalmazott. Tóth Edina szerint látszatintézkedések helyett valódi intézkedésekre van szükség, a javasolt bürokratikus szabályok nem oldják meg a problémákat. Az érintett baloldali képviselők továbbra is az Európai Parlamentben ülnek és szavaznak − emelte ki a magyar képviselő.