Irán bejelentést tett az atomfegyverekről

Vágólapra másolva!
Az atomfegyvereknek nincs helyük Irán nukleáris doktrínájában - közölte az ország külügyminisztériuma hétfőn, miután néhány nappal ezelőtt az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka arról beszélt, hogy az izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris tevékenységét.
Vágólapra másolva!

"Irán többször is kijelentette, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál. Az atomfegyvereknek nincs helyük a nukleáris doktrínánkban" - mondta teheráni sajtótájékoztatóján Nasszer Kanaáni, az iráni külügyminisztérium szóvivője. 

Ahmad Hagtalab, az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka a múlt héten közölte, hogy az iráni nukleáris létesítmények elleni izraeli csapások felvetése miatt elképzelhetőnek tartja, hogy Teherán eltérjen az atomenergia felhasználását illető "korábbi megfontolásaitól". 

Irán titkos atomprogramjának lelepleződése, mintegy 20 éve váltig állítja, hogy a program kizárólag békés célokat szolgál, és nem törekszik nukleáris fegyver előállítására.

Teherán nukleáris programjáról Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője mondja ki a végső szót, aki 2010-ben fatvával (vallásjogi döntéssel) is megerősítette, hogy országa nem kíván nukleáris fegyvert előállítani. 

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) februári jelentése szerint azonban Irán jelentősen növelte a magas dúsítású urán előállítását, és továbbra is 60 százalékos tisztaságú uránt dúsít, ami messze meghaladja a kereskedelmi célú nukleáris felhasználáshoz szükséges tisztaságot.