Brüsszel leleplezte magát: erőszakkal akarják elhallgattatni a békepárti, migrációellenes erőket

Natcon brüsszel
Rendőrök vonultak ki a helyszínre a végzéssel
Fotó: X
Vágólapra másolva!
Elképesztő és döbbenetes, ami kedden Brüsszelben történt, ugyanis a brüsszeli rendőrök a közrend veszélyeztetése miatt leállították a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, ahol Orbán Viktor magyar kormányfő, Nigel Farage brit politikus és Suella Braverman korábbi brit belügyminiszter is beszélt volna. Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen. Keményen bírálta a belga hatóságokat Rishi Sunak brit miniszterelnök is. Mutatjuk, mi is történt kedden, Brüsszelben!
Vágólapra másolva!

Mint arról az Origo is beszámolt, a brüsszeli rendőrök a közrend veszélyeztetése miatt leállították kedden a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, ahol Orbán Viktor magyar kormányfő is beszélt volna. 

A hatóságok két órával a rendezvény kezdete után megérkeztek az európai negyed közelében lévő Claridge helyszínére, hogy közöljék a szervezőkkel: a rendezvényt megszakítják

– írta meg a Politico. "A hatóságok úgy döntöttek, hogy a közrend megzavarása miatt leállítják a rendezvényt" – mondta egy rendőr az egyik szervezőnek.

Végül ellehetetlenítették a rendezvényt

Később a Mandiner arról írt, hogy a lap helyszíni tudósítója szerint a rendőrök behatoltak a helyszínre, azonban azonnal el is hagyták azt. Az erről készült videót alább nézhetik meg.

A rendezvény második órája tartott, mikor Farage 11 órára tervezett előadását megelőzően az uniós intézmények székházaitól nem messze, Saint-Josse-ten-Noode negyedben fekvő Claridge rendezvényközpontnál feltűnt a belga rendőrség. A karhatalom közölte a szervezőkkel, hogy

a hatóságok a rendbontás lehetősége miatt az esemény berekesztése mellett döntöttek – számolt be a POLITICO. A valóság ezzel szemben az, hogy a polgármester határozatában arról írt, nem látják szívesen a résztvevőket. 

A Politicónak megszólaló Frank Füredi, a brüsszeli MCC ügyvezető igazgatója szerint a jelenet olyan volt, mintha „egy bádogdiktatúrában” történt volna: „Technikai ürügyet felhasználva próbálnak politikai álláspontot megfogalmazni. Közölték a tulajdonossal, hogy ha nem rekeszti be, kikapcsolják az áramot” – így Füredi.

Mindenáron próbálták megakadályozni a rendezvényt

A 2022-ben mindenféle rendbontás nélkül lebonyolított brüsszeli NatCon hányattatásai 2024-ben nem most kezdődtek: a Claridge már a rendezvény harmadik helyszíne, melyet az utolsó pillanatban sikerült a szervezőknek leszervezniük, miután Brüsszel különböző kerületi polgármesterei egyre-másra igyekeztek elüldözni városrészükből a konferenciát.

Philippe Close brüsszeli szocialista főpolgármester először az Európai Bizottság és az Európai Tanács épületeinek tőszomszédságában elhelyezkedő Concert Noble rendezvénytermet győzte meg arról, hogy ne engedje be a NatCont.

brüsszel, konzervatív
Rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület előtt Brüsszelben 2024. április 16-án
Fotó: MTI/AP/Sylvain Plazy

Aztán az ötcsillagos brüsszeli Sofitel mondta vissza a konferenciát Etterbeek városrész liberális polgármestere, Vincent De Wolf nyomására. A rendőri intézkedésre már csak azért is számítani lehetett, mert Saint-Josse-ten-Noode negyed szintén szocialista polgármestere, Emir Kir - aki maga is második generációs bevándorló - a POLITICO-val előre közölte: „haladéktalanul intézkedéseket foganatosít” a rendezvény betiltása érdekében. Anthony Gilland, a brüsszeli MCC kabinetfőnöke közölte, hogy a polgármester döntését bíróságon fogják megtámadni.

Orbán Balázs: Megpróbálták ellehetetleníteni a nemzeti konzervatívok találkozóját

A brüsszeli baloldal, városvezetés és radikális baloldali aktivisták közösen megpróbálták ellehetetleníteni a nemzeti konzervatívok találkozóját – közölte Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden a Facebook-oldalán. Orbán Balázs azt írta: 

Brüsszelben nem akarják eltűrni a nemzeti szuverenitás mellett kiálló, migrációellenes és békepárti európai hangokat.

Fenyegették, zsarolták a konferencia nemzetközi szervezőit, többször is – fogalmazott. A miniszterelnök politikai igazgatója hangsúlyozta: a konferencia óriási érdeklődés mellett elindult, a szólásszabadság győzni fog. A tanulság azonban Orbán Balázs szerint "a napnál is világosabb": 

Brüsszelben tűrhetetlen állapotok vannak, változás kell, és azt csak a nemzeti konzervatív erők szövetsége és választási győzelme tudja elhozni.

Brüsszel egy baloldali, progresszív liberális elnyomásnak az eszköze

Egészen elképesztő, ami itt történik, hogy több helyszínen is ellehetetlenítették a hatóságok, illetőleg az erőszakos szélsőbaloldali antifa-csoportok a nemzeti konzervatív konferencia létrejöttét – mondta Orbán Balázs Brüsszelben. A miniszterelnök politikai igazgatója azt is közölte, hogy

Brüsszel többé nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomás eszköze, ezért változásra van szükség, és az európai parlamenti választások június 9-én el tudják hozni ezt a változást.

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szünetében, magyar újságíróknak nyilatkozva Orbán Balázs hangsúlyozta:

a nemzeti konzervatív erőket az köti össze, hogy elegük van a brüsszeli szuperállamból, elegük van a brüsszeli vezetés elhibázott politikájából, ami Európa hanyatlását okozza.

A nemzeti konzervatív erők nem értenek egyet a migrációbarát álláspontokkal, hanem a nemzetek Európájában, szabadságban szeretnének élni. Szeretnék, ha az Európai Unió képes lenne megvédeni a saját határait. Szeretnék, ha az Európai Unió ismét egy békeprojekt lenne, és nem alakulna át egy háborús projektté – mondta. "Egészen elképesztő, ami itt történik, hogy több helyszínen is ellehetetlenítették a hatóságok, illetőleg az erőszakos szélsőbaloldali antifa-csoportok a konferencia létrejöttét" – fogalmazott.

Brüsszel többé már nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomásnak az eszköze, de a konferencia megvalósult.

Nem lehet a szuverenista, bevándorlásellenes és békepárti erőket elhallgattatni – jelentette ki. Az erőszakos liberális progresszív baloldalnak nem nagyon marad más eszköze, minthogy a hatalmával visszaélve megpróbálja elhallgattatni az új Európa hangját – hívta fel a figyelmet. Szavai szerint tűrhetetlen, ami Brüsszelben történik. Brüsszelben mindenképpen változásra van szükség, és az európai parlamenti választások június 9-én el tudják hozni a változást – jelentette ki.

Magyarországon a kormányoldal és a Fidesz-KDNP jelöltjei azok, akik harcolnak az ország érdekéért, és a magyar emberek hangját akarják hallatni Brüsszelben

– emelte ki Orbán Balázs, majd hozzátette: a többi európai országban is sok olyan erő fog győzedelmet aratni és jól szerepelni a választásokon, amelyek ezt a nemzeti, konzervatív, keresztény, szuverenista, migrációellenes és békepárti álláspontot képviselik. Valódi változást lehet elérni Brüsszelben – emelte ki. 

Ha hiszünk abban, hogy egy szabad, demokratikus Európában szeretnénk élni, akkor bizony a nemzetek érdekében fel kell szólalni a migráció ellen, és a békepárti álláspontoknak itt Brüsszelben is el kell hangozniuk. Ez a feladatunk

– fogalmazott. Magyarország megtanulta, hogyan kell ez ellen a kommunista módszer ellen küzdeni. A magyar választópolgárokat nem lehet elhallgattatni. Hallatni fogják a hangjukat június 9-én, és az olyan nagyot fog szólni, hogy Brüsszelben is meg fogják hallani – tette hozzá Orbán Balázs.

Menczer Tamás: Egész Brüsszel azon dolgozik, hogy elhallgattassa Orbán Viktort

A miniszterelnök felszólalt volna egy konferencián Brüsszelben, de a baloldali polgármester és a szélsőbaloldali, erőszakos, anarchista Antifa fenyegetése, nyomása miatt az első két helyszín lemondta a rendezvénytközölte a Fidesz kommunikációs igazgatója. Menczer Tamás a közösségi oldalán azt írta, hogy 

a konferencia a harmadik helyszínen elkezdődött, de most megérkezett a rendőrség, és közölte, hogy a konferenciát azonnal be kell fejezni. Nem biztosítják a rendezvényt, hanem bezárják.

Az igazgató leszögezte:

éljen a brüsszeli demokrácia…! A háborúpártiak mindenáron el akarják hallgattatni a béke hangját, és bele akarnak nyomni bennünket a háborúba. Magyarország békéjének megőrzése folyamatos küzdelem, és ebben a küzdelemben csak a magyar emberek támogatásával lehetünk sikeresek!

ORBÁN Viktor
El akarják hallgattatni Orbán Viktort Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez volt a brüsszeli baloldali migránshátterű polgármester elképesztő érvelése

A Mandiner birtokába jutott azon brüsszeli városrész polgármesterének a levele, aki betiltotta a nemzeti konzervatívok konferenciáját. A városvezető levélben adott ki utasítást, amire hivatkozva a rendőrség azt kéri, fújják le a NatCont. 

Emir Kir, török bevándorlók fia, Saint-Josse-ten-Noode brüsszeli városrész polgármestere betiltotta a NatCon konferenciát, azért, mert a rendezvényen össze akartak gyűlni „a konzervatív jobboldal, a vallási jobboldal és az európai szélsőjobboldal képviselői”.

Szerinte ugyanis a „nemzeti konzervativizmus” nemcsak „etikailag konzervatív” – amely kapcsán a polgármester felhozta az abortuszellenességet, valamint az azonos nemű házasságok ellenzését is –, hanem „a nemzeti szuverenitás védelmére összpontosít, ami többek között euroszkeptikus hozzáállást is jelent”.

Sérelmezte a levelében azt is, hogy a harmadik rendezvényhelyszín túl későn tájékoztatta a községet, egészen pontosan előző nap 22:11-kor, és „ilyen rövid idő alatt lehetetlen részletes kockázatelemzést végezni”. Sőt, mi több, azt is sérelmezte, hogy „a szervezők megkísérelték ezt a konferenciát első alkalommal Etterbeek község és Brüsszel város területén megtartani”.

A polgármester szerint „a közrend súlyos megzavarásától kell tartani […] ha jelen rendezvényt engedélyezik,

ugyanis „nyilvánvalóan provokatív és diszkriminatív jellegű, hogy az érintett személyiségek között vannak olyanok, akiket tradicionalistáknak, homofóboknak, az emberi jogokat és a kisebbségeket nem tisztelőknek tartanak; ide sorolható a politikai iszlámról szóló vitatott művek szerzője is” – írta a török szélsőbaloldalhoz köthető, de egyébként belga politikus.

A levelében megemlítette azt is, hogy „nem zárható ki, hogy Belgiumban vagy Európában szélsőséges csoportok kapcsolódjanak ehhez az eseményhez, vagy megpróbálják aláásni a konferencia résztvevőinek biztonságát; egyesek származási országukban rendőri védelem alatt állnak.” Szerinte a rendezők „a résztvevők biztonságának biztosítására nem hoztak konkrét védelmi intézkedéseket, és ilyen rövid időn belül lehetetlen ilyen intézkedéseket tenni”.

Ezért betiltotta azonnali hatállyal „a fent említett rendezvényt és minden más kapcsolódó rendezvényt Saint-Josse-ten-Noode község területén.” „Saint-Josse-ten-Noode község területén tilos a résztvevők, szervezők vagy ellenzők bármilyen összejövetele ezzel a kezdeményezéssel kapcsolatban” – írta a polgármester. A szervezők a bírósághoz fordultak. 

A brit miniszterelnök elítélte a rendezvény betiltását

Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek "rendkívül zavarba ejtőek", az ilyen lépések "ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának". A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart – hangsúlyozta. 

Giorgia Meloni: Ami Brüsszelben történik, az megdöbbenéssel tölt el bennünket

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is reagált a hazai és külföldi sajtót is felkavaró eseményről. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád X-oldalán olvasható a miniszterelnök reakciója.

„Ami Brüsszelben történik, az hitetlenkedéssel és megdöbbenéssel tölt el bennünket. A belga főváros egyik önkormányzatának polgármestere betiltott egy konferenciát, amelyen a tervek szerint kormányfők, nemzeti és európai parlamenti képviselők vettek volna részt. A rendelet nyomán a rendőrség fizikailag megakadályozta, hogy a vendégek és az előadók belépjenek a konferenciára” – fogalmazott Meloni.

Azonnal felkértem Alexander De Croo belga miniszterelnököt, hogy járjon utána a történteknek, és köszönöm neki, hogy időben és egyértelműen fellépett a szólásszabadság Brüsszelben zajló gyűlöletes elnyomása ellen. 

"Teljes szolidaritásomat fejezem ki az indokolatlan visszaélés minden áldozatának, különösen a jelenlévő ECR-tagoknak” – olvasható a bejegyzésben.

Megszólalt a belga kormányfő a brüsszeli polgármester példátlan tettéről

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo is kénytelen volt elítélni X-oldalán a történteket.

Ami ma a Claridge-ben történt, elfogadhatatlan. Az önkormányzati autonómia demokráciánk egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, pont

– írta Alexander De Croo. 

Nigel Farage: Egy újfajta kommunizmussal állunk szemben!

A külső okok miatt eseménydús NatCon konferencia első napjának a legnagyobb sztárja Nigel Farage korábbi UKIP képviselő volt – írja a Mandiner. A volt politikus energikus beszédében elmondta: 

ő már teljesen hozzászokott az eltörlés kultúrájához, utolsó éveit úgy töltötte a belga fővárosban, hogy már az éttermekben sem akarták kiszolgálni.

Miközben a politikus beszélt, a brüsszeli Claridge rendezvényközpont előtt már ott várakoztak a rendőrök, hogy bejöjjenek a konferenciára és a polgármester rendelete értelmében megszakítsák a rendezvényt. Farage ebben a helyzetben lépett a színpadra és kijelentette: a konferenciát érő támadásokat nézve Brüsszelben rosszabb a helyzet, mint mikor ő európai parlamenti képviselő volt. 

Tudtam, hogy nem fognak örömmel fogadni Brüsszelben. 

Ha egy rendezvényközpont törli az eseményt, azzal együtt lehet élni. De kettő is törli!?” Farage megköszönte a tulajdonosnak, amiért befogadta a rendezvényt. „Miközben beszélek, a tulajdonost a polgármester hívogatja, a rendőrséggel le akarják állíttatni a konferenciát, még a cateringgel is beszéltek. Az étel nem érkezett meg, s ami a legszörnyűbb, az ital sem.

Azt mondták a tulajdonosnak, aki hisz a szólásszabadságban, hogy tönkreteszik az üzletét. Ilyenek az ellenfeleink. Az új kommunizmussal állunk szemben

– jelentette ki Farage. A Brexithez nagy mértékben hozzájáruló Nigel Farage elmondta: soha nem volt még ilyen magabiztos, hogy jó döntés volt a kilépés. 

Látni kell, hogy nem lehetsz független, demokratikus, szuverén nemzetállam ennek a szörnyű uniónak a részeként

 – mondta Farage.  A médiaszemélyiség elmondta: lehet sokakat meglep, hogyan bánik Brüsszel a konferenciával, de őt nem, hiszen európai parlamenti képviselőként hasonlókat élt át. 

Az életem elviselhetetlen volt. Nem szolgáltak ki az éttermekben, de nem ihattam kávét az Európai Parlament kávézójában sem

– idézte fel. „Talán sokakat sokként ért a mai nap, remélhetőleg a főáramú média tagjait is, akik ott ülnek a hátsó sorban."  Farage kijelentette, hogy „Brüsszelben nem megengedett az alternatív vélemény.”

brüsszel, rendőrök
Rendőrök a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó épület bejáratában Brüsszelben 2024. április 16-án
Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo

A náci Németország jutott eszébe a német bíborosnak a NatCont körülvevő rendőrsorfalról

A Mandiner írta meg, hogy Rod Dreher arról számolt be az X-oldalán, hogy a rendőrség megérkezésekor sikerült pár szót váltania Gerhard Müller bíborossal, aki láthatóan megdöbbent a rendőrök jelenléte miatt.

Ez olyan, mint a náci Németország

– fogalmazott a német bíboros.

Orbán Viktor: Ha valaki kiáll a béke mellett, akkor azt egyszerűen betiltják

Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúbólírta Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán a történtekkel kapcsolatban.

Brüsszel szintet lépett. Ha valaki kiáll a béke mellett, azt egyszerűen betiltják. Nincs mese, június 9-én kell elmondanunk, hogy nem kérünk a háborúból! 

– írta a közösségi oldalán Orbán Viktor kormányfő. 

Orbán Viktor: Utoljára 1988-ban a kommunisták akartak így elhallgattatni

Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták '88-ban rám támadtak. Nem adtuk fel akkor, és most sem adjuk fel! 

– írta Orbán Viktor kormányfő az X-en az elképesztő brüsszeli eseményekről. Hozzátette:

a belga rendőrség úgy döntött, hogy leállítja a nemzeti konzervatívok konferenciáját Brüsszelben mindössze két órával a kezdete után. Azt hiszem, nem bírták tovább a szólásszabadságot. Utoljára akkor akartak elhallgattatni a rendőrséggel, amikor a kommunisták '88-ban rám támadtak. Nem adtuk fel akkor, és most sem adjuk fel!

 

Frissítés: a belga bíróság megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést. A konferencia szervezői még tegnapi napon bíróságon támadták meg a baloldali polgármester rendeletét. Ennek eredménye lett a mai döntés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK